Zářící Musica orbis Gloria - festival podpořil český sborový život

V nádherně vyzdobeném koncertním sále Bohuslava Martinů pražské AMU se navzdory nepříznivé epidemické situaci setkalo v sobotu 6. listopadu 2021 šest pěveckých sborů z celé České republiky



Marek Valášek, čtvrtek 11. listopadu 2021
Magazín > Sborový život

Musica orbis

Prague Concert co. / www.musicaorbis.com

Festivalovou atmosféru však ovlivnila hygienická opatření jen mírně, takže diváci i vystupující mohli prožít den plný očekávání, napětí, ale především krásné sborové hudby. A bylo co poslouchat! Sbory předvedly obdivuhodné výkony. V nesoutěžní kategorii vystoupil dívčí sbor Juliettes z Poličky vedený sbormistryní Ellen Erbesovou, dětský sbor Skřivánek z Jablonce nad Nisou, sbormistryně Věra Pokorná, pražský ženský sbor Hafotet se sbormistryní Danou Škardovou, a smíšený sbor Lucky Voice Band z Prahy pod vedením sbormistryně Lucie Freiberg. Do soutěžního klání se přihlásil českobudějovický ženský sbor Vox novus se sbormistryní Petrou Novou, a Chorus Ostrava vedený sbormistryní Petrou Rašíkovou. Je téměř neuvěřitelné, že sbory po vynucené více než roční pauze dokázaly za dva měsíce nazkoušet obtížný a rozsáhlý repertoár. Kromě soutěžních vystoupení účinkovaly totiž i na odpoledním koncertu. Oceňuji, že si sbory přípravu dramaturgicky nijak nezjednodušily a vystoupily s repertoárem, ve kterém převažovaly skladby autorů 20. a 21. století. Zvláštní uznání a pochvalu za kultivovaný a ušlechtilý vokální projev vyslovuji sborům Lucky Voice Band, Vox novus a Chorus Ostrava.

V radostném a motivačním duchu se nesla nejen vystoupení sborů, ale i rozborový seminář, při kterém odborná porota ve složení Luboš Hána, Marek Valášek a Tomáš Židek zhodnotila jednotlivé výkony, upozornila na interpretační nedostatky a doporučila cesty vedoucí k dalšímu zlepšení.

Rovněž druhý festivalový den měl nabitý program. Sbory účinkovaly při dopolední bohoslužbě v katedrále sv. Víta, Vojtěcha a Václava, po které následovala plavba po Vltavě i s bohatým rautem.

Festivalový tým Musica Orbis Gloria, v čele s Lucií Freiberg, připravil všem účastníkům nádherný a inspirativní víkend, za což mu patří veliký dík. Oceňuji nejen brilantní profesionální organizaci, ale i jednotný design na rozličných nosičích, který festivalu dělá noblesní vizitku.

Sborový zpěv potřebuje v dnešní výjimečné době skutečně velkou podporu a povzbuzování. Jsem přesvědčen, že festival Musica Orbis Gloria takovým povzbuzením byl.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Dětský pěvecký sbor Skřivánek

Jablonec nad Nisou (Liberecký kraj) – zal. 1986
školní dětský sbor skladby českých autorů


HAFOTET

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2016
ženský sbor populární hudbu a muzikál


Chorus Ostrava

Moravskoslezský kraj – zal. 2008
smíšený sbor


Lucky Voice Band

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2011
smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)