Festa academica 2021 rozezní pražské sály k oslavám Mezinárodního dne studentstva

V neděli 14. listopadu bude zahájen festival studentského umění Festa academica 2021. Událost pořádá Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci se Studentskou komorou Rady vysokých škol, Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a Gymnáziem Jana Keplera v Praze. Festival vyvrcholí 16. listopadu slavnostním koncertem Studenti sametu na Žofíně.



Aneta Bóriková, středa 10. listopadu 2021
Magazín > Zprávičky

Pěvecký sbor Masarykovy Brno, Festa academica 2017

Jakub Kratochvíl / Festa academica

Jubilejní 10. ročník festivalu byl v úterý 9. listopadu, představen na tiskové konferenci týkající se studentských oslav a Mezinárodního dne studentstva. Konference se konala na Magistrátu hlavního města Prahy, a kromě festivalu Festa academica účastníci hovořili o mnoha dalších událostech spojených se studentskou iniciativou a oslavou 17. listopadu. Vystoupili zde pan radní Jan Chabra, předseda Studentské rady Giancarlo Lamberti, zástupce Univerzity Karlovy a iniciativy Svobodný listopad Michal Zima, hlavní koordinátorka Youth, Speak up! Jana Soukupová, zástupce Festivalu svobody Jan Gregar a Lucie Rendlová za Unii českých pěveckých sborů.

Celou tiskovou konferenci můžete zhlédnout na tomto odkaze:YouTube MHMP

Konference akcentovala významný podíl studentů při organizaci akcí, které se konají v rámci oslav výročí sametové revoluce a dalších listopadových událostí. Byli to právě studenti, kdo v roce 1989 přispěli k znovunastolení demokratického režimu v ČR. Proto je i festival Festa academica přehlídkou studentských těles.

Zahajovací koncert festivalu Zrcadlo přátelství se uskuteční v neděli 14. listopadu v Sále Martinů na Hudební akademii múzických umění v Praze. Akce je věnovaná studentům Vysoké školy chemicko-technologické a jejich hostům. Vystoupí Orchestr VŠCHT Praha se sólisty – Nona Karapetjan (klavír) a Josef Filgas jr. (klarinet) pod vedením Dominika Landsingera. Dále zazpívá pěvecký sbor Gymnázia Jana Keplera Vocalissimo, jehož tradice sahá až do roku 1991. Během večera bude slavnostně udělena „Mimořádná cena rektora VŠCHT v Praze prof. Pavla Matějky u příležitosti výročí 17. listopadu 1989“.

V letošním roce se podařilo posílit festival o workshopy, které v minulých letech získaly oblibu u studentů. Art Day – den plný ateliérů hudebního a výtvarného umění, ale i workshopů v oblasti performance – se bude konat dne 15. listopadu na Gymnáziu Jana Keplera v Praze.

Festival završí slavnostním koncertem Studenti sametu v předvečer Mezinárodního dne studentstva ve Velkém sále paláce Žofín. Posluchačům přinese hudební zážitek šest souborů ze škol z celé České republiky. Představí se Smíšený komorní sbor Ateneo, Komorní ženský sbor Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, Pilsen brass kvartet, Český akademický sbor a Komorní orchestr VŠCHT Praha. Na události bude předáno nejvyšší národní studentské ocenění Cena Jana Opletala a prestižní profesní ocenění Cena Ferdinanda Vacha. Koncert bude živě přenášen na Facebooku Festa academica a YouTube České sbory.

Mezi doprovodné akce festivalu patří koncert studentských kapel Ne//Řádění, který se koná 14. listopadu v kulturním centru Klubovna v rámci Symposion 2021. Součástí Festa academica 2021 bude také studentská bohoslužba v kostele sv. Voršily, a to právě v den výroční sametové revoluce.

Vstupenky si veřejnost může rezervovat přes e-mail festa@ucps.cz či na tel.: 704 517 806. Vstup na akce festivalu je bezplatný.

Pro více informací navštivte naše webové stránky Festa academica a Facebook FB Festa academica


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)