Sen noci svatojánské - šťastné spojení výtvarníka a skladatele

Vychází nové CD hudby Václava Trojana

Unikátní nahrávka světově proslulého a mnoha cenami ověnčeného loutkového filmu fenomenálního malíře, sochaře a režiséra Jiřího Trnky Sen noci svatojánské s doprovodem Symfonického orchestru a Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu pod taktovkou Jana Kučery. Partu vypravěče se ujal Petr Štěpánek.



ČRO, neděle 28. března 2021
Magazín > Zprávičky

Sen noci svatojánské

Radioservis / https://www.radioteka.cz/detail/crohudba-618700-vaclav-trojan-sen-noci-svatojanske?_ga=2.188664492.5

„Tehdy jako dnes, hořely hvězdy na nebi roku 1594, kdy psal básník Shakespeare tu svou slavnou komedii o snu noci svatojánské…“

Poetický Kainarův text na motivy slavné klasiky Williama Shakespeara umocňuje kouzelnou atmosféru celého díla a dodává hudbě jasné obrysy. Mluvené slovo se zde dokonale propojuje s nádhernou hudbou, a dodává tak nesmrtelnému a stále svěžímu Trnkovu mistrovskému dílu další okouzlující dimenzi. Znovuuvedení díla předcházelo několik let pečlivé přípravy, jejíž součástí byl i kompletní přepis a úprava objemných partitur slavného tvůrce filmové hudby Václava Trojana, které se s respektem a bravurou zhostil skvělý skladatel, aranžér a dirigent Adam Klemens. Pro svoji práci měl přitom k dispozici pouze Trojanův rukopis partitury z roku 1959, z níž však tvůrci ve filmu nakonec použili jen určitý výběr. Bylo tedy v první řadě třeba zjistit, které hudební scény, či jejich úseky, někdy dokonce jen fragmenty, jsou ve filmu použity.

Po dlouhých šesti desetiletích budou mít posluchači možnost vychutnat si původní hudbu Václava Trojana a její orchestraci v nezměněné podobě včetně nejmenších detailů a zároveň ve špičkové zvukové kvalitě. Unikátnost zvuku dále umocňuje i hudební nástroj zvaný sobot (Jiří Trnka ho pojmenoval po autorovi panu Sobotkovi). Tento instrument nechal Václav Trojan vyrobit speciálně pro hudbu k Trnkovým filmům a jeho charakteristický zvuk se objevují i na aktuální nahrávce. Zajímavým detailem je i to, že přestože se jedná o bicí nástroj, hru na něj obstarává klavírista.

CD vydává vydavatelství ČRO - Radioservis.

Další informace naleznete ZDE


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)