V kostele Panny Marie pod řetězem zazní Mariánské nešpory

Srdečně Vás zveme k návštěvě koncertu, kde budou v podání Ensemble Inégal provedeny Mariánské nešpory Claudia Monteverdiho. Koncert se uskuteční 9. října 2020 v 19:30 v kostele Panny Marie pod řetězem v Praze.



Eva Zbytovská, pátek 25. září 2020
Magazín > Zprávičky

Plakát Mariánské nešpory

Ensemble Inégal / Ensemble Inégal

Mariánské nešpory, Vespro della Beata Vergine, monumentální a převratná duchovní kompozice Claudia Monteverdiho, vznikly roku 1610 na samém počátku rodícího se baroka a na dalších 150 let předurčily a inspirovaly podobu nejen sakrální hudby. Monteverdi ustanovil a pojmenoval dvě základní kompoziční metody, a to tradiční vokální polyfonii vrcholné renesance coby prima pratica a nový, moderní koncertantní styl, seconda pratica. Právě kombinace těchto dvou stylů je základním charakteristickým rysem téměř veškeré liturgické barokní hudby. Dílo vzniklo za Monteverdiho působení v Mantově, věnováno bylo papeži Pavlu V. vydáno tiskem 1610 v Benátkách a poprvé provedeno o tři roky později tamtéž s obrovským úspěchem, na nějž navázalo jmenování kapelníkem v chrámu sv. Marka.

Monteverdiho kompoziční novátorství se zprvu potýkalo v určitých kruzích s odporem a nepochopením, v prohlášení sepsaném na obhajobu a vysvětlení roku 1607 skladatel říká: "Někteří, nepodezírajíce, že existuje nějaká jiná praxe ... se nad tím podiví, ale ať jsou si jisti, že s ohledem na konsonance a disonance, existuje ještě jiný způsob ... odlišný od zavedeného, který s uspokojením rozumu a smyslů obhajuje moderní metodu komponování ... duchaplný může zatím přemýšlet o ostatních sekundárních záležitostech týkajících se harmonie a věřit, že moderní skladatel buduje na základech pravdy. Sbohem"

Vstupenky jsou k dispozici v předprodejní síti GoOut nebo 30 minut před začátkem koncertu v místě konání. V případě zrušení konání koncertu, budou zakoupené vstupenky vráceny.

Těšíme se na setkání s Vámi, za Ensemble Inégal,

Eva Zbytovská


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)