FSU Jihlava - festival s více než padesátiletou tradicí.

Festivalový ročník 2020 zahájen.

Zahajovacím koncertem Českého filharmonického sboru Brno začne v pátek 4. září 63. Festival sborového umění Jihlava.



Jiří Varhaník, středa 2. září 2020
Magazín > Zprávičky

FSU Jihlava

archiv festivalu / https://www.fsujihlava.com/

Tématem koncertu, který začne v 19 hodin v Gotické síni jihlavské radnice, budou slavné operní sbory. Sólově vystoupí Jana Melišková a Pavlína Švestková (soprán), Marie Vrbová (alt) a Miriam Zuziaková (klavír).

Na programu jsou skladby ze Smetanovy Hubičky (Hajej, můj andílku a Letěla bělounká holubička - dvě ukolébavky Vendulky) a Prodané nevěsty (sbor Proč bychom se netěšili, mužský sbor To pivečko, to věru je nebeský dar, sbor Polka a árie Mařenky Ten lásky sen).

Z Dvořákovy Rusalky zazní tercet vodních žínek Hou, hou, hou či sbor Květiny bílé po cestě. Z Janáčkovy Její pastorkyně pak sbor Daleko široko do těch Nových Zámků.

Publikum také uslyší Habaneru, árii Carmen se sborem z Bizetovy opery, a sbor z téže opery Les voici, les voici. Dále zazní z Wagnerova Lohengrina sbor Svatební pochod, z Verdiho opery Nabucco sbor Židů Va pensiero, z Verdiho Trubadúra sbor Vedi le fosche notturne a z jeho Macbeth sbor Patria opressa a sbor Vittoria!

Festival sborového umění pořádá spolek Společnost pro FSU Jihlava. Jde o jeden z nejstarších hudebních festivalů v ČR. Od loňského ročníku organizátoři opustili model víkendové akce a program rozprostřeli do delšího časového úseku. Jak podotýká manažer akce Vladimír Holeš, drží si festival tento model i pro letošní rok.

„Sbor má třicáté výročí vzniku, patří k nejlepším v Evropě,“ komentuje Vl. Holeš volbu Českého filharmonického sboru Brno, řízeného původem jihlavským sbormistrem Petrem Fialou, pro zahajovací koncert.

S ohledem na koronavirovou pandemii, jejíž vinou sbory nemohly plnohodnotně zkoušet, bylo nutno letos sáhnout k některým termínovým změnám.

Po zahajovacím koncertu bude festival pokračovat třemi jihlavskými koncerty v říjnu, listopadu a prosinci. Podle informace Vl. Holeše se ještě jedná o termínech dalších dvou podzimních mimojihlavských koncertů v regionu Vysočiny.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)