Nesmrtelné verše českého klasika zazní 1. května společně s hudbou Zdeňka Zahradníka

Máj - lásky čas

Zveme Vás co nejsrdečněji na setkání s nesmrtelnými verši Karla Hynka Máchy, které tolikrát přivábily ke zhudebnění "posledního žijícího českého romantického skladatele" Zdeňka Zahradníka



Zdeněk Zahradník, pátek 1. května 2020
Magazín > Zprávičky

květy

Josef Rudolf / Josef Rudolf

Milí přátelé,

po roce opět Po modrém blankytu bělavé páry hynou a lehounký větřík s nimi hraje...

Letos nemohu poslat pozvánku na "májové" setkání na Valdštejně, zítra by bylo - kdyby býti mohlo - 20. výročí tamního každoročního provedení. Mohu ale poslat - a také posílám - odkazy na live videozáznam koncertu: https://www.youtube.com/watch?v=YuQdPsqC0Kg a studiovou zvukovou nahrávku se snímky přírody: https://www.youtube.com/watch?v=zI2_mlMrlfg

Kéž Vás zhlédnutí / poslech Básně umocněné Hudbou "prý posledního žijícího českého romantického skladatele" povzbudí do dalších dnů!

Zvu Vás co nejsrdečněji na setkání s nesmrtelnými verši Karla Hynka Máchy, které mne tolikrát přivábily ke zhudebnění.

Zdeněk Zahradník

Zdeněk Zahradník (nar. 1936) současný český hudební skladatel , který kompozičně nalezl zalíbení především ve spojení hudby a slova – v tvorbě vokální, konkrétně kantátové, sborové a písňové, a zejména v líbezném umění melodramů.

Vytvořil více než tři desítky melodramů či cyklů melodramů různého obsahového zaměření, rozdílného rozsahu i s rozličným obsazením nástrojové složky. V roce 2009 byl zvolen předsedou Společnosti českých skladatelů Praha (člen Asociace hudebních vědců a umělců).

Melodram, hudební útvar spojující mluvené slovo a hudbu, nabízí skladatelsky nesmírně bohatou paletu výrazových možností, což bylo pravděpodobně jednou z příčin, proč v něm Zdeněk Zahradník nalezl svojí životní vášeň. A i když je autorem řady dalších kompozic – komorních a orchestrálních skladeb, písní, sborové, kantátové a oratorní tvorby, jeho doménou zůstávají melodramy.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)