Osudy Evy Šeinerové, zaposlouchejte se do vzpomínek zakladatelky sboru Permoník.

Zpěv je radost a naše děti to neustále potvrzují.

V pondělí 20. dubna odvysílala stanice Vltava v premiéře první díl seriálu vzpomínek mimořádné hudební osobnosti Moravskoslezského kraje prof. Evy Šeinerové. Další části seriálu si můžete poslechnout v následujících dnech vždy dopoledne v 11:30,v půlnoční repríze nebo v audioarchivu stanice ČRo Vltava.



redakce, pondělí 20. dubna 2020
Magazín > Sborový život

Eva Šeinerová

archiv sboru / Permoník

Rozhlasová redaktorka Renáta Spisarová připravila pětidílný seriál, ve kterém vzpomíná na své sborové začátky v hornickém městě, úspěchy na světových pódiích i na členy své velké sborové rodiny.

Zpěv je přirozenou součástí života člověka. Sborové zpívání radost ze života umocňuje a určitě bude žít i nadále. O děti strach nemám. Děti mají taková tykadélka a jdou tam, kde je jim dobře a kde je o ně opravdový zájem.

Eva Šeinerová se narodila v roce 1942 ve Zlíně. Vysokoškolská studia absolvovala v Brně, kde byla mimo jiné i studentkou Františka Lýska. Po studiích odchází učit do Karviné, kde v roce 1966 zakládá dětský pěvecký sbor při ZŠ Víta Nejedlého. (...) Ten se později sloučil s pěveckým sborem ZŠ U Studny. Tento spojený dětský sbor dostal název po patronu horníků, Permoník. Od roku 1977 působí sbor pod karvinskou LŠU. Eva Šeinerová dlouhá léta působila jako ředitelka ZUŠ B. Smetany v Karviné. Je spoluzakladatelkou soutěže komorních ansámblů Stonavská Barborka. Pravidelně je zvána do porot sborových soutěží a je držitelkou Ceny Františka Lýska i Ceny Bedřicha Smetany. V roce 2016 jí bylo uděleno čestné občanství statutárního města Karviné za přínos v oblasti kultury.

Z Permoníku vybudovala sborové studio se systémem přípravných oddělení. V současné době má sborové studio tato oddělení – Permoníček mladší, Permoníček starší, Přípravný sbor Permoník, Mužský komorní sbor a Koncertní sbor Permoník. Z rodičů, bývalých členů a přátel sboru vznikl smíšený sbor s názvem Sbor přátel zpěvu. Každoročně dohromady studio čítá zhruba 200 aktivních zpěváků ve věku od 6 do 25 let. Koncertní sbor se pravidelně účastní tuzemských i zahraničních festivalů a soutěží (Janáčkův Máj, Janáčkovy Hukvaldy, Pražské jaro, Shizuoka Youth Festival, Busan Choral Festival and Competition, World Project - Sydney, New Yorku).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)