Česká filharmonie zahraje pro čtyři nemocnice bojující s koronavirem

Koncert z Dvořákovy síně Rudolfina bude v přímém přenosu vysílat ČT art v sobotu 28. března od 20 hodin na televizních obrazovkách, iVysílání a Facebooku.



převzato z www.mkcr.cz, pátek 27. března 2020
Magazín > Zprávičky

Pozvánka na Benefiční koncert České filharmonie

Česká filharmonie / www.mkcr.cz

Česká filharmonie uspořádá komorní benefiční koncert pro pražské a brněnské nemocnice, jejichž lékaři, zdravotní sestry a ostatní zaměstnanci pečují o pacienty s vážným průběhem nemoci COVID-19.

Streaming bude možné volně sdílet na sociálních sítích, a to i v zahraničí. Koncert proběhne za podpory České spořitelny. Všichni účinkující vystoupí bez nároku na honorář. Pro dárce připravuje Nadace Via veřejnou sbírku. Startovací částku do ní vloží Nadace České spořitelny.

„Šíření koronaviru jsme všichni zpočátku sledovali s odstupem a říkali jsme si, že to snad brzy přejde a situace nebude až tak vážná. Ještě na přelomu února a března jsme se těšili, že šéfdirigent Semjon Byčkov v Praze poprvé provede Requiem za Hieronyma Bosche od Detleva Glanerta a hlavní host Jakub Hrůša Janáčkovu operu Káťa Kabanová. O několik dnů později však z našich plánů, které se tvoří léta, nebylo nic. Koncerty jsme museli zrušit, ale hned jsme začali přemýšlet i o tom, jak a komu bychom mohli pomoci, zvlášť když jsme sami zaznamenali tak ohromnou vlnu solidarity od našich posluchačů, kteří nechtějí vracet vstupné, aby zahladili vzniklé ztráty,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

„Spolu s Českou televizí a Českou spořitelnou, jmenovitě s jejich generálními řediteli Petrem Dvořákem a Tomášem Salomonem, jsme vymysleli koncept benefičního koncertu, který bude možné uspořádat i při dodržení nejpřísnějších bezpečnostních doporučení,“ upřesňuje David Mareček.

„První nápad na přenos orchestrálního koncertu bez posluchačů v sále, na kterém měla zaznít ikonická Má vlast od Bedřicha Smetany, vzal za své kvůli příliš velkému počtu hráčů na pódiu,“ doplňuje výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl, který se podílel na přípravách benefice od samého počátku. „A tak jsme se dohodli na programu, který je co do počtu účinkujících významně skromnější, ale z vysokého standardu provedení rozhodně nic neslevuje a naše diváky, kteří ztratili možnost chodit za kulturou kamkoliv ven, určitě potěší.“

Přestože na koncertu, který nese název Pomáháme s Českou filharmonií a má velkou podporu ministra kultury Lubomíra Zaorálka, nezazní Má vlast v plné orchestraci, alespoň o Vltavu diváci nepřijdou. Tuto nejznámější Smetanovu symfonickou báseň zahraje v sólové úpravě pro harfu Jana Boušková. V průběhu večera se dále představí koncertní mistři prvního českého orchestru Josef Špaček, Jiří Vodička a Václav Petr za doprovodu klavíristů Martina Kasíka, Miroslava Sekery a Davida Marečka. Na závěr vystoupí Lobkowicz trio ve složení koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček, zástupce koncertního mistra violoncellové sekce prvního českého orchestru Ivan Vokáč a klavírista Lukáš Klánský. Program složený z děl Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka doplní jedna skladba Johanna Sebastiana Bacha. Průvodcem večera, který chce nejen pomáhat, ale i povzbudit a dodat naději, bude Jiří Vejvoda.

Nadace Via zorganizuje veřejnou sbírku, na niž bude možné během koncertu poslat libovolný příspěvek prostřednictvím bankovního účtu, DMS nebo přes platformu Darujme.cz. Výtěžek benefice se rozdělí mezi čtyři nemocnice – Nemocnici Na Homolce, Fakultní nemocnici v Motole, Fakultní nemocnici Brno a Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně – pečující o těžké případy lidí s koronavirovou infekcí. Nemocnice vybrané peníze použijí na nákup zdravotnických pomůcek, které nejvíce potřebují.

Při přípravě i v průběhu koncertu budou platit přísná hygienická opatření, aby byl bezpečný pro všechny zúčastněné. Vedle povinnosti nošení roušek, kvůli níž nebylo možné do programu zařadit skladby pro dechové nástroje, budou účinkující dodržovat doporučený odstup, moderátor a účinkující nebudou na pódium vstupovat stejnými dveřmi, klaviatura bude po každém vystoupení dezinfikována, televizní štáb bude používat respirátory. Přenos umožní vyspělá digitální technologie včetně dálkově ovládaných robotických kamer instalovaných ve Dvořákově síni v průběhu minulé sezony.

Program koncertu

Antonín Dvořák: Humoreska op. 101 č. 7 (úprava pro housle a harfu)

Josef Špaček – housle

Jana Boušková – harfa

Bedřich Smetana: Vltava (úprava pro sólovou harfu)

Jana Boušková – harfa

Johann Sebastian Bach: Suita c moll pro sólové violoncello, BWV 1011; Preludium, Sarabande a Gigue

Václav Petr – violoncello

Bedřich Smetana: Z domoviny – dvě dueta pro housle a klavír

Václav Trojan: Císařův slavík pro housle a klavír

Jiří Vodička – housle

Martin Kasík – klavír

Antonín Dvořák: Klid pro violoncello a klavír op. 68 č. 5

Václav Petr – violoncello

David Mareček – klavír

Antonín Dvořák: Romantické kusy op. 75 pro housle a klavír

Josef Špaček – housle

Miroslav Sekera – klavír

Bedřich Smetana: Trio g moll op. 15 pro housle, violoncello a klavír

II. Allegro ma non agitato III. Finale. Presto

Lobkowicz trio: Jan Mráček – housle, Ivan Vokáč – violoncello, Lukáš Klánský – klavír


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)