V neděli 8. března navždy odešla legenda českého sborového zpěvu.

Zemřel Čestmír Stašek

S lítostí oznamujeme sborovému světu, že v neděli ráno zemřel ve věku 93 let ČESTMÍR STAŠEK. Za 60 let jeho aktivní sbormistrovské kariéry prošlo jeho sbory několik tisíc dětí. Z mnohých pak vyrostli profesionální hudebníci. Všichni si však odnášeli lásku k hudbě a přátelství na celý život. ČEST JEHO PAMÁTCE!



-cs-, pondělí 9. března 2020
Magazín > Zprávičky

Čestmír Stašek

archiv -cs- / ceskesbory.cz

Čestmír Stašek (21. 8. 1926–8. 3. 2020) absolvoval studium na katedře hudební výchovy Univerzity Karlovy a byl soukromým žákem profesorů V. Polívky (klavír), J. B. Krajse (varhany), O. Jeremiáše (skladba), V. B Aima (sborový zpěv, dirigování) a J. Koláře (trubka). Od roku 1945 byl činný jako pedagog na všech stupních škol a přednášel na mnoha sbormistrovských kurzech a seminářích. Je autorem řady odborných článků, publikací a učebnic.

V roce 1945 založil Mostecký dětský sbor a o tři roky později Pražský dětský sbor, který vedl až do roku 2009. V letech 1973-1990 působil také jako sbormistr Dětského pěveckého sboru Československého rozhlasu. Vedle dětských sborů řídil smíšený sbor mládeže Mikrochor, Smíšený sbor rodičů a přátel Pražského dětského sboru, Pražský dámský a Pražský dívčí sbor. Celkem prošlo sbory pod jeho vedením přes 7 000 dětí a dospělých.

Patřil mezi vytrvalé organizátory sborového zpívání - mimo jiné byl předsedou komise dětského sborového zpěvu České hudební společnosti i autorem textů o hudbě. Zásluhy sbormistra Čestmíra Staška o rozvoj pražského hudebního života a jeho příkladné působení mezi dětmi a mládeží ocenila Rada ZHMP a udělila mu v roce 1999 nejvyšší pražské vyznamenání – Stříbrnou medaili hl. města Prahy. Český hudební fond udělil Čestmíru Staškovi v roce 1990 cenu Františka Lýska a v roce 2002 mu Unie českých pěveckých sborů udělila nejvyšší sbormistrovské ocenění v ČR – Cenu Bedřicha Smetany.

Čestmír Stašek svou pedagogickou činností po léta vychovával děti k lásce ke zpěvu a hudbě vůbec. Většina z bývalých členů se jí dosud věnuje alespoň na amatérské úrovni a z některých vyrostli profesionální umělci, jako např. V. Doležal, P. Aunická, Adam Plachetka, Kateřina Javůrková ad.

„Nedomnívám se, že by zkušenosti, znalosti a dovednosti, získané v kterémkoli oddělení mých sborů měly zásluhu na pozdější kariéře jejich absolventů. Ale bezesporu měly vliv na nasměrování jejich zájmu, úrovně estetického cítění, hudebnosti, systematičnosti, zodpovědnosti vůči kolektivu atd. Na úrovni těchto vlastností pak byly závislé výsledky jejich dalšího, finálního vzdělávání. Sledoval jsem se zájmem životní úspěchy všech svých odchovanců, ale registroval především ty, kteří excelovali v oblasti hudební.“ Paměti / Čestmír Stašek. - Praha : Nové Město, 2010


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)