Convivium 2020 je připraveno, tradiční akce se letos uskuteční na Velehradě

Na programuje akce je španělská hudba, spirituály i gregoriánský chorál.

17. ročník mezinárodní letní školy duchovní hudby Convivium uspořádá 15. – 23. srpna 2020 Společnost pro duchovní hudbu poprvé v krásném prostředí Velehradu, spojeného především s cyrilometodějskou tradicí.



Pavel Svoboda, pondělí 2. března 2020
Magazín > Zprávičky

Velehrad - kostel

Stanislav Kadlcik / https://cs.wikipedia.org/wiki/Velehrad#/media/Soubor:Velehrad-2020.jpg

Základem dramaturgie ročníku 2020 je španělská duchovní hudba, která je – až na výjimky – u nás velmi málo známá. Španělský lektor Antonio Peces jednak povede specializovaný seminář s průřezem touto hudbou od rané renezance až po současnost, jednak povede společný projekt pro všechny účastníky – nácvik mešního ordinária (Tomás Luis de Victoria, Missa O Magnum Mysterium). Můžeme se opět těšit na spirituály a gospely s populárním Terry Francoisem, černošským basistou slavného souboru Golden Gate Quartet. Seminář pravoslavné hudby povede otec Grigorij, Grzegorz Cebulski, pravoslavný duchovní, u něhož je zážitkem nejen hluboký znělý bas, ale i výklad zpívaného textu. Gregoriánský chorál, chvály a kompletář bude řídit Marek Klein. Sólový zpěv a ansámbly se zaměřením na anglikánskou hudbu bude poprvé vyučovat skvělý pedagog, anglický kontratenorista a dirigent James Gray. Česká tvorba bude zastoupena jak motety českých renesančních kancionálů (Ondřej Šmíd), tak i současnou českou duchovní tvorbou (Marek Valášek). Pěveckou techniku a praktický liturgický zpěv povede Ondřej Šmíd. Poprvé nabízíme i pro nezpěváky seminář Rétorika a liturgické čtení, kde lektorem bude Igor Dostálek.

Dětská třída bude opět na Conviviu k dispozici, pro děti od pěti let je připraven celodenní program. Hry a zábava se v blocích střídají s nácvikem písniček. O zábavu dětí se bude starat písničkářka Jana Svobodová (Březovská), členka Ztracené kapely, která se věnuje nejrůznějším technikám tvoření, vyrábí pěkné šperky a srší nápady.

Vedle vlastního muzicírování účastníků, probíhají večerní koncerty, přednášky apod. Denní program začíná zpěvem chorálu, ranními chválami a končí kompletářem. Před snídaní probíhá krátké „rozezpívání“ s různými lektory. Více informací i přihláška jsou k dispozici na www.convivium.cz.

Těšíme se na setkání s vámi na Velehradě!

Pavel Svoboda, conviviator maximus


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)