Festival Svátky písní Olomouc znovu otvírá svoje brány

Zveme Vás na největší sborovou akci v České republice

Od úterý 2. června do neděle 7. června se Olomouc zaplní zpěváky a muzikanty ze všech koutů světa. Jako každý rok festival nabízí sborové klání v rámci pěvecké soutěže Mundi Cantant, řadu nesoutěžních koncertů, rozmanitý doprovodný program nebo monumentální koncert smíšených sborů a Moravské filharmonie Olomouc.



Eliška Kratěnová, pondělí 24. února 2020
Magazín > Zprávičky

Svátky písní

archiv festivalu / https://festamusicale.com

Druhým rokem se pod hlavičkou festivalu uskuteční také mezinárodní soutěž mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis. Svátky písní se pomalu blíží svému 50. ročníku, konají se už po 48. a i letos chystají pro návštěvníky nemalá překvapení. Nedílnou součástí festivalu je soutěž Mundi Cantant, orientovaná na amatérské pěvecké soubory všech věkových kategorií a navazující soutěž o Absolutního vítěze. Soutěžní vystoupení sborů jsou navíc přístupné fanouškům sborového zpěvu po celém světě skrze živé online přenosy, s čímž souvisí možnost internetového hlasování o nejlepší sbor, který obdrží Cenu publika. „Není to jen o soutěži. Chceme sbory spojovat, seznamovat a dávat jim možnost, aby poznaly své kolegy ze zahraničí a třeba i navázaly spolupráci po vlastní ose,“ upozorňuje jeden z organizátorů.

V loňském roce odstartoval pod festivalem také pilotní ročník soutěže mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis. Ta pokračuje i letos. „Doufáme, že se nám časem podaří v České republice vybudovat funkční platformu pro setkávání mládežnických orchestrů, která se vedle sborové soutěže stane rovnocennou součástí festivalu“, komentuje soutěž ředitel festivalu a pořadatelské agentury Festa Musicale Marek Klimeš. „V Čechách, na Moravě i ve světě je spousta kvalitních a nadšených orchestrů... doufáme, že seberou odvahu a přijedou do Olomouce, třeba i jako nesoutěžní těleso,“ dodává koordinátorka soutěže orchestrů. Oběma zmiňovaným soutěžím předsedá porota složená z mezinárodně uznávaných osobností. Z Británie do Olomouce zavítá například sbormistryně a dirigentka Andrea Brown nebo dirigent John Fitzpatric. Mezi dalšími členy je významná osobnost sborového světa, chorvatský sbormistr, Branko Stark nebo sbormistr David Slater, který do České republiky přijede až z Austrálie. Divácky nejzajímavější událostí festivalu bude páteční večer 5. června, kdy se na Horním náměstí v Olomouci na jednom pódiu setká na 200 zpěváků z řad účastnících se sborů, kteří za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc, akrobatů a tanečníků, ztvární dílo Carla Orffa Carmina Burana. Festival kromě zmiňovaných možností nabízí také šanci účastnit se workshopů, masterclass, rozborových seminářů a dalších aktivit. Navíc mohou soubory svou práci prezentovat prostřednictvím řady nesoutěžních koncertů na přidružených místech festivalu.

Registrace do obou soutěží je možné využít až do 31. března 2020. Další informace o soutěžních sborech a orchestrech, porotcích a dalších bodech programu jsou k nalezení na webu festivalu: https://festamusicale.com/festivaly/festival-svatky-pisni-olomouc/


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)