Capella Cracoviensis v Praze koncertně provede polskou operu Halka

Provedení polské národní opery Stanisława Moniuszka slibuje nevšední zážitek

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK ve spolupráci s Polským institutem v Praze při příležitosti 200. výročí narození polského skladatele Stanisława Moniuszka pozval do Prahy vynikající orchestr a sbor Capella Cracoviensis. Ten v kostele sv. Šimona a Judy 15. října uvede v koncertním podání jeho slavnou operu Halka.



Tereza Axmanová, neděle 13. října 2019
Magazín > Zprávičky

Cappella Cracoviensis

archiv FOK / https://www.fok.cz/

Dramatický příběh svedené horalské dívky, rámovaný svatebním veselím, má typické znaky Moniuszkovy tvorby. Skladatel zde dává do protikladu dvě prostředí: šlechtický zpěv je nesen pompézností, zatímco zpěv horalů je prostý a upřímný. Národní vyznění se projevuje rovněž využitím rytmiky polských tanců, polonézy a mazurku. Na pražském koncertě zazní původní, tzv. vilniuská verze opery z roku 1848, která byla napsána ve dvou aktech. Moniuszko později operu rozšířil na čtyři akty, premiéra novější verze opery proběhla s velkým úspěchem ve Varšavě v roce 1858. O deset let později, v roce 1868, byla opera uvedena v Praze pod taktovkou Bedřicha Smetany. Prvotní dvouaktová verze opery je v porovnání s pozdější verzí méně lyrická, ale o to dramatičtější.

Komorní sbor a orchestr Capella Cracoviensis je jedním z nejpozoruhodnějších těles na současné scéně staré hudby v Polsku. Ve svém repertoáru má skladby od renesanční polyfonie až po romantické opery, jež hraje na dobových nástrojích, krédem orchestru je historicky poučená interpretace. Vznikl v roce 1970 při Krakovské filharmonii, postupem doby se osamostatnil a v současnosti je zřizován městem Krakovem.

CAPELLA CRACOVIENSIS – HALKA

15. 10. 2019 od 19:30, kostel sv. Šimona a Judy

STANISŁAW MONIUSZKO Halka, koncertní provedení polské národní opery

HALKA: Natalia Rubiś (soprán)

ZOFIA: Michalina Bienkiewicz (soprán)

JONTEK: Przemysław Borys (tenor)

JANUSZ: Sebastian Szumski (baryton)

DRUŽBA: Marek Opaska (bas)

ČÍŠNÍK: Przemysław Bałka (bas)

CAPELLA CRACOVIENSIS – sbor a orchestr historických nástrojů

Jan Tomasz Adamus | dirigent


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)