10. Mezinárodní festival ARCHAION KALLOS

Pražské kostely rozezní pravoslavná hudba

Jubilejní ročník festivalu Archaion Kallos ukáže překvapivé spojení pravoslavných zpěvů s českou hudbou.



Marios Christou, čtvrtek 26. září 2019
Magazín > Sborový život

plakát festivalu

archiv festivalu / //www.philokallia.com/

Už podesáté se rozezní tóny povznášejících melodií, které posluchačům nabídnou starobylou krásu zpěvů křesťanského Východu. Jako každý podzim se tak stane při mezinárodním hudebním festivalu pravoslavné duchovní hudby Archaion Kallos, který pořádá Spolek Philokallia. V Česku je jediným svého druhu a už tradičně se na něj sjedou umělci z tuzemska i ze zahraničí. Letos se zaměří na to, jak pravoslavné zpěvy inspirovaly české tvůrce – hlavně pak Bohuslava Martinů, od jehož úmrtí letos uplynulo 60 let.

„Před dvěma roky jsme slavili úspěch s koncertem Řecké pašije Bohuslava Martinů. Při něm jsme poprvé veřejnosti ukázali vlivy byzantské hudby na tvorbu tohoto významného českého umělce. Protože si letos připomínáme 60 let od jeho odchodu, chceme na toto téma navázat,“ říká ředitel festivalu Marios Christou. Při koncertě „Byzantská hudba Bohuslava Martinů“, který se uskuteční ve čtvrtek 10. října v pravoslavném katedrálním chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze, tak návštěvníci uslyší byzantské skladby, které Bohuslav Martinů použil v opeře Řecké pašije. „Znovu zalistujeme rukopisem, který jsme před časem objevili a který vnesl nové světlo do vnímání tvorby Bohuslava Martinů,“ doplňuje Christou s poukázáním na jeden ze svých nejdůležitějších badatelských počinů.

Koncert porovná originální znění hymnů s tím, jak je český skladatel upravil. Představí se přední řecký protopsaltis Grigorios Anastasiou a soubor Piccolo coro pod vedením sbormistra Marka Valáška. „Účast na festivalu Archaion Kallos je pro ansámbl Piccolo coro pokaždé sondou do nového, částečně neprobádaného prostoru, ať jde o interpretaci pravoslavné hudby, skladeb inspirovaných byzantskými vlivy, nebo uvádění nových skladeb, vzniklých na objednávku festivalu,“ říká Valášek a pokračuje: „Letošní zaměření našeho festivalového koncertu na dílo Bohuslava Martinů, kterým se často a velice rád zabývám, je novátorské v propojení hudby z opery Řecké pašije a byzantského chorálu. Velice děkuji doktoru M. Christou za jeho vytrvalou a systematickou badatelskou a popularizační činnost, kterou umožňuje vnímat toto významné dílo B. Martinů v ještě hlubším hudebním kontextu.“

Pravoslavná hudba inspirovala i legendu českého sbormistrovství Miroslava Košlera, který zemřel před třemi roky. „Jemu jsem velmi zavázaný, nikdy nezapomenu na jeho hodnotné lekce,“ vzpomíná Christou. Právě u Košlera se jako jeden z prvních v Česku učil řemeslu řízení pravoslavných sborů. Památce českého sbormistra se věnuje koncert „Pocta M. Košlerovi“, na kterém zazní skladby, které Košler miloval, dirigoval a také upravil, a to v podání jeho žáků a spolupracovníků. Významným počinem během koncertu bude premiéra české verze proslaveného hymnu sv. Nektaria Eginského Agni parthene. Překlad této nádherné skladby nejen čeští pravoslavní dlouho toužebně očekávali.

Během dalších koncertů se návštěvníci setkají se širokým spektrem hudby východního křesťanství. Uslyší tzv. znamennyj raspěv, ranou ruskou polyfonii, seznámí se s lidovou duchovností oblastí bývalé byzantské říše a nebudou chybět ani klasické skladby význačných ruských autorů, jako např. Sergeje Rachmaninova, či díla předních současných autorů, jako je např. Arvo Pärt. Jako každý rok jsou součástí festivalu také světové premiéry skladeb českých autorů, tentokrát Michala Rataje.

Pravoslavnou hudbu zájemci uslyší i v tom nejautentičtějším prostředí – přímo při svaté liturgii konané v neděli 6. října od 9:30 v už zmíněné pražské pravoslavné katedrále. Festival doprovodí i výstava ikon v kostele sv. archanděla Michaela v Kinského zahradě na Praze 5 (trvá do konce října) či přednáška v pondělí 14. října v 18 hodin, která připomene osobnost teologa a muzikologa prof. Evžena Kindlera. V pravoslavné katedrále ji pronese Haig Utidjian.

Festival proběhne od 2. do 20. října 2019 a záštitu převzali ministr kultury Lubomír Zaorálek, starostka Prahy 2 Jana Černochová,velvyslanec Kyperské republiky J. E. Antonios Theocharous a koná se s požehnáním Jeho Vysokopřeosvícenosti Michala, arcibiskupa pražského a českých zemí.

Kontakty a další informace

Marios Christou, předseda Spolku Philokallia

Více informací na http://www.philokallia.com/


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)