Slavnostní koncert k otevření refektáře klatovské jezuitské koleje

Mimořádná kulturní událost se uskuteční v pátek 29. listopadu

Slavnostní otevření refektáře bývalé jezuitské koleje v Klatovech vnímáme jako úspěšné završení našich dlouhodobých snah dostat tento nádherný prostor do povědomí nejen klatovské kulturní a hudbymilovné veřejnosti.



kolegium-klatovy, pátek 22. listopadu 2019
Magazín > Zprávičky

refektář JK

archiv KDH / http://www.kolegium-klatovy.eu

Díky přispění Města Klatovy i Plzeňského kraje bude refektář po dlouhé době opět zpřístupněn ve svém původním lesku a nádheře.

V rámci koncertu během znovuotevření refektáře uvede Kolegium žalm 122 Laetatus sum (Zaradoval jsem se, když mi řekli:do domu Hospodinova půjdeme) ve staré stylu od drážďanského skladatele Carola Luigiho Pietragruy, jenž působil u drážďanského dvora a komponoval pro zdejší jezuity. Námět žalmu, stejně jako prostředí i doba jeho vzniku souvisejí se slavnostní příležitostí tohoto vystoupení.

Vystoupení bude doplněno ukázkami ze slavnostní mše českého barokního skladatele P. Gunthera Jacoba, jenž pocházel ze sudetských oblastí jihozápadních Čech. Rodák z Gossengrün (Krajková) přirozeně lnul k česko-bavorskému pohraničnímu regionu. Hudební vzdělání získal v benediktinském klášteře Kladruby, později coby barokní poutník navštěvoval Pannu Marii Klatovskou (pobýval zde od 22. října do 29. listopadu roku 1731) a zavítal i do bavorského Neukirchen b. Hl. Blut.

Missa Dei Patris Festivalis zahajuje tištěnou sbírku mší Acratismus pro honore Dei, vydanou v roce 1725. Prozrazuje Jacobovu zálibu v kompozičních experimentech, jež stály u zrodu Jacobovy originální hudební řeči, jež byla jeho současníky tolik oceňována.

Podobně je tomu v případě Jacobova Te Deum in B z roku 1714, jež slavnostní koncert zakončí. Jacob touto kompozicí poděkoval za své uzdravení z morové rány v roce 1713.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)