Jacobova Missa Dei Patris Festivalis v Bavorsku

Barokní duchovní hudba z archivů jihozápadních Čech

Provedení hudebního díla česko-německého skladatele bude realizováno v rámci XXIII. Evropského festivalu duchovní hudby "Šumava-Bayerischer Wald", jenž usiluje o opětovné propojení obou pohraničních regionů pomocí duchovní hudby.



KPD, pátek 31. května 2019
Magazín > Zprávičky

Bogenberg v Bavorsku

archiv sboru / http://www.kolegium-klatovy.eu

Během bohoslužby ve známém poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie v dolnobavorském Bogenbergu uvedeme 2.6.2019, 10.30hod slavnostní mši českého barokního skladatele P. Gunthera Jacoba, jenž pocházel ze sudetských oblastí jihozápadních Čech. Rodák z Gossengrün (Krajková) přirozeně lnul k česko-bavorskému pohraničnímu regionu. Hudební vzdělání získal v benediktinském klášteře Kladruby, později coby barokní poutník navštěvoval Pannu Marii Klatovskou (pobýval zde od 22. října do 29. listopadu roku 1731) a zavítal i do bavorského Neukirchen b. Hl. Blut.

Missa Dei Patris Festivalis zahajuje tištěnou sbírku mší Acratismus pro honore Dei (Snídaně ke cti Boží, připravená z jídel znějících zbožností. Složená z chutí různých instrumentů a nejoddaněji předložená k libovolnému upotřebení všem i jednomu každému, kdo nejen zbožností, ale i hudbou uctívá Nejsvětější a Nerozdílnou Trojici), vydanou v roce 1725. Prozrazuje Jacobovu zálibu v kompozičních experimentech, jež stály u zrodu Jacobovy originální hudební řeči, jež byla jeho současníky tolik oceňována. Skladbu uvedeme v obnovené premiéře.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)