Město Olomouc opět centrem sborového zpěvu

47. Svátky písní nabídnou soutěžní klání, zábavu i klidné chvíle s hudbou

Hanácká metropole hostí ve dnech 28. května až 2. června 2019 Mezinárodní festival pěveckých sborů Svátky písní Olomouc.



-cs-, úterý 7. května 2019
Magazín > Zprávičky

Oper-air koncert

Vladimír Jagr / Festamusicale

Především zahraniční interprety a jejich příznivce by mohl k účasti na jeho 47. ročníku nalákat také fakt, že festival se aktuálně stal členem prestižní sítě Choral Festival Network, která sdružuje festivaly a soutěže z celého světa. Z tuzemských akcí jsou kromě Svátků písní členem asociace zatím jen Sborové slavnosti, pořádané každoročně v Hradci Králové.

„Svátky Písní za posledních pět let prošly řadou zásadních změn uměleckého i organizačního rázu,” shrnuje ředitel festivalu i jeho pořadatelského spolku Festa Musicale Marek Klimeš. Festival má podle něj být vidět a slyšet především v Olomouci, ale také v zahraničí. Po letech byla obnovena široká síť zahraničních partnerů, uměleckých asociací a institucí a festival začal být známější a otevřenější olomouckému publiku. „Kvalitu festivalu z pohledu sborového světa výrazně zlepšil nový systém soutěží pěveckých sborů a také záštity českých i zahraničních odborníků na sborový zpěv, zasedajících v porotách.

Letošní ročník Svátků písní Olomouc bude stejně jako v posledních letech dramaturgicky propojený se Svátky města Olomouce. V šesti dnech nabídne renomovanou mezinárodní soutěž pěveckých sborů Mundi Cantant, které se pravidelně účastní sbory z řady cizích zemí. Nově se pod hlavičkou festivalu bude konat také mezinárodní soutěž mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis.

Kromě soutěží chystají organizátoři Svátků písní Olomouc také bohatý doprovodný program a koncerty zúčastněných těles nejen v centru města. „Město Olomouc, kterým se festival pyšní ve svém názvu, se tak na malou chvíli stává metropolí sborového zpěvu,” doplňuje ředitel festivalu Marek Klimeš.

Sborový zpěv má v Čechách dlouhou tradici. Unie českých pěveckých sborů eviduje přes tisíc pěveckých sborů, ve skutečnosti je ale jejich počet ještě mnohem vyšší. Právě podpora a další rozvoj tohoto fenoménu je cílem festivalu Svátky písní Olomouc i celoroční činnosti jeho pořadatelů

Program akce najdete na: https://svatkymesta.olomouc.eu/


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)