Zemřel „poslední barokní skladatel“ František Xaver Thuri

V úterý 22. dubna zemřel ve věku 79 let skladatel František Xaver Thuri (nar. 29. 4. 1939). Thuri byl přezdíván „posledním barokním skladatelem“, komponoval totiž hlavně ve stylu hudby 17. a 18. století. Napsal desítky samostatných skladeb a složil i dvě opery.



František Xaver Thuri, pondělí 29. dubna 2019
Magazín > Naši skladatelé

F. X. Thuri

Radek Prokop / archiv skladatele

Studoval na Státní konzervatoři v Praze (hoboj u Adolfa Kubáta, varhany u Ladislava Vachulky a Jaroslava Vodrážky, skladbu u Jaroslava Kofroně, Miloslava Kabeláče a Františka Brože) a na JAMU u Vítězslava Winklera hru na hoboj.

Od roku 1963 pracoval jako hobojista v Československém rozhlase, od roku 1965 se živil jako dramaturg, hobojista, hráč na anglický roh a cembalista v Pražském komorním orchestru a od roku 1977 učil hru na hoboj na pražské konzervatoři. Byl uměleckým vedoucím Pražských madrigalistů, člen komorních souborů Pachtova komorní harmonie a Collegium Xaverium. Byl členem mnoha dalších instrumentálních souborů podílejících se na obnovení hudby starých mistrů, některá z děl zpracovával a rekonstruoval.

Významná je též jeho činnost vědecká v oboru barokní a klasicistní hudby a pedagogická činnost, vztahující se hlavně k pražské konzervatoři. Studovala u něj řada dnes významných interpretů, jako např. Jana Brožková, Vojtěch Jouza, Ivan Séquardt, Liběna Séquardtová, Zdeněk Rys a jiní.

Jeho skladby jsou nahrávány gramofonovými firmami Auviere, Agentura V + M, Svatá Hora, Lupulus atd. Jeho rozsáhlá kompoziční činnost zasahuje do sféry duchovní i světské hudby. Z duchovní hudby jsou to např. 2 Mše pro sóla, sbor a orchestr, Requiem c moll, Stabat Mater, Kantáta ke sv. Janu Nepomuckému, Kantáta ke sv. Ignáci a další. Ze světské hudby jsou to čtyři koncerty pro hoboj a orchestr, 2 koncerty pro varhany, Vodní hudba pro Český Krumlov, Hudba pro zpívající fontánu v Mariánských Lázních, hudba k cyklu České televize Pražský hrad, hudba k filmu Zdrženlivý vlám a jiné.

Připomeňme si osobnost prof. F. X. Thuriho alespoň několika větami z rozhovoru, který s ním vedl Radek Prokop v druhém čísle Rudenského objektivu.

Kde čerpáte inspirace pro své dílo?

Celý život mne okouzlovala historie, zejména období baroka a klasicismu. Fascinovalo mne všechno, co souvisí s tímto obdobím: hudba, obrazy, architektura, nádherné kostely. Dá se říci, že moje inspirace je právě zde.

Kolik jste vydal během své tvorby CD?

Moje první CD vydala umělecká agentura Auviex u příležitosti premiéry Krumlovské vodní hudby v roce 1996. Druhé CD “Poslední mistr barokní Prahy” je průřez mé tvorby duchovní i světské. Třetí CD “Hobojové koncerty” nahrál můj syn Jan. Čtvrté CD “Pinacotheca Pragensis” vzniklo právě již za mého pobytu v Rudné. Páté CD s názvem “Liturgický rok” vzniklo rovněž zde. Krom toho vydalo město Mariánské Lázně malé CD s nahrávkou mé hudby pro fontánu.

Je něco, co byste díky svým životním zkušenostem vzkázal dětem a mládeži vyrůstající v dnešní době?

Žijeme v uspěchané době, která vede tak trochu k povrchnosti. Takže někdy zvolnit tempo, sundat z uší sluchátka a vnímat více svět kolem nás.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)