Čeští madrigalisté na benefičním koncertě na podporu varhan

V kostele Nejsvětější Trojice v Dobříši proběhne v neděli 17. června benefiční koncert. Kromě radosti ze zpěvu Českých madrigalistů se posluchači mohou potěšit i tím, že dobrovolné vstupné bude určeno na obnovu dobříšských varhan.



Ivo Kylar, pátek 15. června 2018
Magazín > Zprávičky

Čeští madrigalisté v Dobříši

Čeští madrigalisté / archiv ansámblu

17. června od 19.00 hodin vystoupí v kostele Nejsvětější Trojice v Dobříši soubor Čeští madrigalisté. Akce se koná v rámci cyklu koncertů na podporu obnovy dobříšských varhan organizovaným místním sdružením. V programu koncertu zazní písně ze starých kancionálů a skladby od Jana Dismase Zelenky, Bohuslava Matěje Černohorského, Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic a dalších. Uměleckou vedoucí souboru je hobojistka Veronika Hádková, varhanní doprovod zajistí Miroslav Pšenička.

Dobrovolné vstupné je určeno na podporu projektu obnovy dobříšských varhan, zapojeného do programu ČSOB pomáhá regionům.

Historie Českých madrigalistů

Vokální soubor Čeští madrigalisté byl založen v roce 1929 s původním názvem Pražské pěvecké sdružení. V roce 1935 obdržel soubor čestný titul Litterati cantores Universitatis Carolinae Pragensis, v překladu Učení pěvci pražské University Karlovy. Zakladalelem souboru a jeho prvním uměleckým vedoucím byl dirigent a skladatel Bohumil Špidra, který soubor vedl až do své smrti v roce 1964. V tomto roce převzal vedení souboru prof. Stanislav Štipl. Podařilo se mu postupně stabilizovat složení souboru na dnešních 16-18 členů a ve svém programu navázal na nejcennější tradici souboru, tj. na interpretaci české vokální hudby. Vedle toho soubor studoval i uváděl evropskou renesanční hudbu (madrigaly, moteta), Bachovy chorály a kantáty či starou slovanskou a ruskou vokální hudbu. Kmenový repertoár tak vzrostl ze 170 převzatých skladeb na téměř 500.

Dobříšské varhany

Současný stav – již 20 let trvající provizorium, je nevyhovující a volá po řešení definitivním. Ideálním řešením bez kompromisu, sice s velkou počáteční investicí, ale dlouhodobě malými náklady na údržbu a s dlouhodobou životností je stavba nového nástroje „na míru“ dobříšskému kostelu. Jistě – je to řešení finančně nákladné a nelze uskutečnit ze dne na den. Ale má velkou řadu výhod. Dnes jsme zatíženi mentalitou vlastnit „potřebné“ věci nejlépe ihned a za co nejnižší cenu, šetření není v módě. Kvalita jde dnes čím dál víc stranou, protože člověk si nové modernější věci pořizuje tak rychle, že nemá cenu dělat nic na dlouho. Kostel je naproti tomu symbolem hodnot, které jsou stále stejné a neměnné. Varhany se nestavěly na jednu, dvě nebo tři generace. Právě v kostelích obdivujeme krásu, která je často velmi stará a stále okouzlující, krása, která dokázala svou neměnnou hodnotu tím, že odolala proměnám času. Vytvořit takovou krásu bylo v každé době náročné, vyžaduje čas, námahu a finanční prostředky, výsledek ale stojí za to.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)