Poslední koncert cyklu Čtyři kroky: Orffova Carmina Burana

Poslední koncert abonentního cyklu Čtyři kroky do Nového světa se uskuteční ve čtvrtek 21. června a uslyšíte na něm slavnou kantátu Carla Orffa Carmina burana. Koncert je komentován a určen jak pro dospívající, tak i dospělé posluchače. Spojené studentské pěvecké sbory doprovodí Česká studentská filharmonie.



redakce / TZ, sobota 16. června 2018
Magazín > Zprávičky

Čtyři kroky: Matoušovy pašije

Petra Hajská / Česká filharmonie

Abonentní řada Ctyři kroky do Nového světa je určena všem posluchačům, kteří se chtějí o hudbě dozvědět víc. Zahrnuje komentované večerní koncerty, jejichž prostřednictvím se setkáte s nádhernými vokálně instrumentálními díly.

V roce 2018 se cyklus nejprve se věnoval Dvořákově slavnostní skladbě Te Deum, psané ke 400. výročí objevení Ameriky na podzim 1892. Zazněl také výběr z Biblických písní v podání mimořádného hosta – basisty Richarda Nováka. Co všechno je vlastně Mozartovo? Na tuto otázku položili pořadatelé publiku u jeho slavného, ale nedokončeného Requiem. Čtyři kroky dále přinesly vhled do jednoho z nejhlubších duchovních děl – Bachových Matoušových pašijí, které zazněly poprvé na Velký pátek roku 1727 v Lipsku.

A cyklus Se uzavře se štěstěnou, jejíž vrtkavost zachycuje ve svých Carmina burana Carl Orff. V první části večera se skladby rozebírají, aby bylo možné nahlédnout do skladatelského myšlení velkých tvůrců. Ve druhé části pak dílo zazní jako celek, v případě rozsáhlých kompozic výběr.

Carl Orff: Carmina burana

„Štěstěna, ta vrtkavá, se světem si pohrává,“ stojí hned v úvodu nejslavnější skladby německého skladatele 20. Století Carla Orffa. Zhudebňuje studentské texty a taky texty potulných středověkých hudebníků z 11.–13. století, které jsou ve staroněmčině, starofrancouzštině, italštině a latině. A proč název Carmina burana? Protože texty byly nalezeny v klášteře Benediktbeuern (v latině označovaném Buranum). A „carmina“, to znamená v latině „písně“.

Poslední komentovaný koncert se uskuteční 21. června 2018 v 10:00 ve Dvořákově síni Rudolfina a je určen pro dospívající i dospělé posluchače.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)