Mozartovy děti oslavují vznik Československa a vracejí se na náměstí Svobody

Nalákat děti i školáky do světa hudby – a těm, kteří v něm již žijí, umožnit zahrát si s orchestrem, před plným sálem. To je hlavní myšlenka festivalu Mozartovy děti, který letos Filharmonie Brno spolupořádá 9. rokem. „Kromě vystoupení s dětskými sólisty jsou připraveny i koncerty pro školáky nebo kreativní hudební dílny. Festival se letos také vrací na náměstí Svobody, kde o víkendu od 15. do 17. června vyvrcholí přehlídkou souborů, big bandů a cimbálových muzik uměleckých škol z celé jižní Moravy,“ informoval ředitel spolupořádající ZUŠ Smetanova Petr Karas.



Kateřina Konečná / TZ, úterý 12. června 2018
Magazín > Zprávičky

Slavnostního koncert Mozartových dětí

Mozartovy děti / archiv festivalu

Festival začíná 29. května Májovým koncertem v Besedním domě, při kterém se představí Mladí brněnští symfonikové a Sbor „mladých Mozartů“ Jihomoravského kraje sestavený tak, aby si se sboristy zazpívaly i talentované děti, které například do žádného sboru pravidelně nechodí. O dva dny později jsou připraveny koncerty pro školáky, které jim zábavnou formou a pod vedením mladého dirigenta Jiřího Habarta (nemůžu zaboha najít mail, kde píšeš jeho opravený věk) ukáží, že klasická hudba není nudná ani nesrozumitelná.

Slavnostní koncert, který se koná 3. června v sále Stadionu, oslaví 100. výročí založení samostatného Československa. „Tomu odpovídá program sestavený z částí českých a slovenských oper i výběr interpretů. Představí se talenti nejen z České republiky, ale také ze Slovenska. Přizvali jsme například legendárního basistu Richarda Nováka, sopranistku Lindu Ballovou a dirigenta Mariána Lejavu,“ uvedl dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš. Podstatou slavnostního koncertu každého ročníku je to, že si v orchestru zahrají s profesionálními hudebníky i mladí talenti. „Pro mnohé z nich to bývá životní zážitek. Poprvé si totiž mohou vyzkoušet, jaké to je být součástí velkého tělesa spolu s ostřílenými hráči. Jak víme z ohlasů minulých ročníků, představuje to pro ně mnohdy impulz, kam dále směřovat, atmosféra orchestru je totálně okouzlí,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Na 12. června je naplánován koncert dětských sólistů s Filharmonií Brno. Posluchači se mohou těšit na mimořádně talentované hudebníky, vítěze prestižních interpretačních soutěží, kteří se představí jako zpěváci, hobojisté, kytaristé, flétnisté, violoncellisté, houslisté, trumpetisté či klavíristé. „Koncerty, kdy orchestr doprovází mladé sólisty, bývají vždy mimořádné. Nejen pro posluchače, ale především pro naše ,Mozarty´. Dává jim totiž možnost zahrát si za doprovodu profesionálů a před plným sálem Besedního domu,“ doplnila Kučerová.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)