Tradice pokračuje: festival Tibi laus 2018



Hana Kultová, středa 30. května 2018
Magazín > Zprávičky

Vystoupení v rámci festivalu

Tibi laus / archov festivalu

Festival duchovní hudby Tibi laus (bienále) se poprvé konal v červnu 1994. U jeho zrodu stál skladatel a mostecký varhaník Ing. Jiří Bříza, jehož původním záměrem byla snaha o zvýšení úrovně chrámových sborů z celé republiky. Na samém počátku spolu s tehdejším předsedou oblastního výboru UČPS našel pochopení i velkou podporu na odboru kultury tehdejšího Okresního úřadu Most.

Během let bienále prošlo určitým vývojem, postupně se proměnil na festival bez rozlišení charakteru sborů, od roku 2004 je nesoutěžní přehlídkou duchovní hudby. Byla však zachována účast odborných porotců-lektorů, kteří se sbormistry hodnotí a konzultují festivalová vystoupení, diskutují o interpretaci duchovní hudby.

Pořadatelské role se za vydatné pomoci PSSU Most ujal již zmíněný Okresní úřad Most, po jeho zrušení úlohu převzalo Statutární město Most. Od roku 2008 se organizace festivalu Tibi laus ujali sboroví nadšenci, kteří nechtěli dopustit zánik festivalu. Postupně se v pořadatelství vystřídaly tři mostecké sbory, a to za účinné pomoci oblastního výboru UČPS pro Ústecký kraj. Těm všem patří poděkování, že se daří v pořádání festivalu pokračovat.

Troufáme si tvrdit, že v Mostě už má Tibi laus významnou tradici a že nádherné prostory přestěhovaného kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde probíhá závěrečný koncert, přednes duchovních skladeb značně umocňují.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)