Sbormistři Jihomoravského kraje se setkali v Brně

Sbormistři Jihomoravského kraje se setkali, aby projednali dění ve své oblasti a seznámili se s projekty, které Unie v současné době připravuje.



Redakce, čtvrtek 19. dubna 2018
Magazín > Zprávičky

Účastníci setkání sbormistrů

Jakub Kratochvíl / autor

Na základě Výroční výzvy českého pěvectva se v sobotu 14. dubna v brněnském divadle uskutečnilo setkání zástupců pěveckých sborů Jihomoravské oblasti. Na akci, kterou připravila Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci s divadlem BARKA, se účastníci informovali o připravovaných sborových akcích a koordinovali své koncertní plány, termíny a programy vystoupení k letošnímu výročí republiky. Na setkání bylo také rozhodnuto o udělení finanční podpory akcím členských sborů z Jihomoravské oblasti Unie pro rok 2018.

Kromě koncertů ve svých domovských místech plánují letos soubory i velká společná vystoupení v Brně, Praze, Olomouci a Ostravě, a také zahraniční zájezdy s tematicky laděným programem. Z nejbližších akcí jmenujme alespoň dvojkoncert Pěveckého sdružení moravských učitelů a Vachova sboru moravských učitelek 21. dubna v Konventu kláštera Milosrdných bratří v Brně nebo účast Ženského pěveckého jedovnického sboru Píseň na slavnostním koncertě sokolských sborů v Národním divadle v Praze 2. července 2018.

Přítomní byli také informování o skutečnosti, že největší letošní připravovaný výroční projekt Sbor jako Brno na Brněnském výstavišti, na němž mělo participovat několik set zpěváků, byl pořadateli (město Brno a festival RE:PUBLIKA) zrušen. Barbora Mikolášiková, manažerka Festa musicale, krátce představila letošní koncepci festivalu Svátky písní Olomouc a oznámila prodloužení termínu pro podávání přihlášek na 20. dubna 2018.

Dalšími projednávanými body byla problematika autorských práv (OSA a podmínky pro legální používání notových materiálů) a možnosti grantové podpory akcí i celoroční činnosti sborů. V následující debatě si účastníci setkání vyměnili zkušenosti z jednání s úřady státní správy, místní samosprávou a sponzory (např. stran výjezdů sborů do zahraničí).

V závěrečném bloku zástupci Unie a jednotlivých sborů představili své vize rozvoje sborové činnosti a její podpory. Jaroslav Martinásek, sbormistr sboru Rastislav, seznámil přítomné s prací tělesa a přiblížil praxi provádění velkých oratorních děl v Blansku. Jitka Langerová ze sboru Mladost pozvala všechny na výjimečný koncert, kterým brněnská kulturní veřejnost oslaví kulaté výročí narození jedné z nejvýznamnějších postav české sborové scény, brněnského dirigenta dětských sborů Jaroslava Dostalíka.

Setkání bylo zakončeno prohlídkou divadla a kostela Církve Československé Husitské, který je nejen díky dobré akustice příhodným prostorem pro realizaci větších koncertů pěveckých sborů nejen z Brna.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)