Společnost pro duchovní hudbu zveřejnila propozice Skladatelské soutěže 2018

Propozice dalšího ročníku Skladatelské soutěže Společnosti pro duchovní hudbu jsou nyní zveřejněny. Skladatelé mohou své skladby přihlašovat ve dvou kategoriích, a to až do 1. března 2018.



Ondřej Šmíd, sobota 2. prosince 2017
Magazín > Zprávičky

Mozartův rukopis Dona Giovanniho - detail

Liza / Flickr.com

V kategorii A se jedná o vokální skladby pro liturgické použití – moteta pro smíšený sbor nebo sólový hlas, píseň nebo např. responzoriální žalm. Délka skladby je max. cca 5 min. Do kategorie B přihlašují skladatelé mše nebo ordinária v délce max. cca 30 min., přičemž účast lidu není podmínkou.

Skladby v obou kategoriích mohou být v doprovodu varhan (realizovaný, nebo generálbas), nebo bez doprovodu (a cappella). Text moteta může být biblický, liturgický nebo vlastní, napsaný v češtině či latině. Důležitým kritériem je duchovní styl a praktická použitelnost díla v běžném liturgickém provozu. Skladby pro sólové hlasy mohou vhodně využít (nebo zaměnit) jeden nebo několik běžných nástrojů (housle, flétna...). Tím je myšleno malé obsazení, které může být při liturgii snadno k dispozici (z farnosti, místní ZUŠ atd.). Podmínky kategorie B jsou volnější. Mše může být figurální (pro výjimečné, slavnostní provedení), ordinárium s účastí lidu by pak mělo být vhodné k pravidelnému používání, aby si je lid mohl osvojit.

Nejlepší skladba nemusí být nutně objevná. Pokud má vyhovět požadavku zadání „skladba k praktickému liturgickému použití“, nemusí hodnocení „spotřební hudba“ znamenat chybu. Dobrá skladba může být ta, kterou stojí za to hrát a poslouchat více než jednou.

Skladby doručte nejlépe elektronicky ve formátu PDF (ideálně se zvukovým souborem) na e-mail smid@ondrej.info, případně v tištěné formě na adresu Společnost pro duchovní hudbu, z. s., Kolejní 4, 160 00 Praha 6.

Podmínkou zařazení do soutěže je poskytnutí osobních údajů. Skladby přihlášené anonymně, pod pseudonymem, kde se nepodaří autora ověřit, nebudou hodnoceny. Souhlas s provedením a publikováním díla může autor odmítnout. Skladby jsou hodnoceny jako anonymní. (Identitu autorů zná pouze administrátor soutěže, porotci nikoliv).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)