FKPS si vyzpívalo zlatou vzpomínku na Švýcarsko

Foerstrovo komorní pěvecké sdružení pod vedením sbormistra Jaroslava Brycha opět potvrdilo, že patří mezi špičkové sbory i v mezinárodním měřítku. V soutěži ve švýcarském Montreux získalo v kategorii stejnohlasých sborů 1. cenu s vyznamenáním.



FKPS, středa 3. května 2017
Magazín > Sborový život

Diplom pro FKPS za první místo na soutěži v Montreux

archiv sboru / FKPS

Toto vítězství je velkým úspěchem i z hlediska systému hodnocení. V jednotlivých kategoriích nezíská 1., 2., nebo 3. cenu sbor, který nedosáhne při hodnocení určitého počtu bodů, stanoveného pro kteroukoli kategorii, takže se zhusta stává, že některé z cen nejsou uděleny. To nastalo i v kategorii stejnohlasých sborů, kdy nebyla udělena 2. cena. Třetí cenu pak získal ambiciózní běloruský sbor, jehož členky jsou studentkami konzervatoře, na rozdíl od našeho sboru, kde jsou čistě amatérské zpěvačky.

Sborový festival v Montreux byl zahájen úvodním koncertem ve středu 19. dubna v Salle dell Castillo ve Vevey, na němž se představili i všichni protagonisté mezinárodní soutěže. FKPS se uvedlo díly K. Slavického Slunéčko zachodí a lidovou písní v úpravě E. Suchoně Bodaj by vás čerti vzali.

Další dny se už nesly v soutěžním duchu. Ve čtvrtek proběhlo první kolo soutěže s povinným programem, během něhož zazněly skladby Salve O. Máchy, O regem coeli T. L. da Victorii, Wassermann R. Schumanna (což byla povinná skladba této kategorie), Bez pory da bez vremeni P. I. Čajkovského a Věneček Z. Lukáše.

V pátek pak následovalo druhé kolo s volným programem, v němž se FKPS představilo zejména skladbami českého původu (P. Koronthály - Magnificat, R. Lukowsky - Páter noster, O. Mácha - Ta moravská brána a Z. Lukáš - Čepení).

V sobotu pak proběhla vystoupení všech zúčastněných na různých veřejných místech v Montreux a okolí. FKPS vystoupilo se svým programem v obchodním centru Forum ve středu Montreux a sklidilo potlesk všech kolemjdoucích. Večerní vystoupení v Auditoriu Stravinsky v Montreux při klání o Grand Prix města Montreux už bylo jen vyvrcholením celého zájezdu a oceněním celoroční práce a snahy všech členek souboru, ale především dirigenta Jaroslava Brycha.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)