Spojené mužské pěvecké sbory Nešvera a Haná ukončují činnost

Nedostatek zpěváků zastihl olomoucké mužské pěvecké sbory s dlouholetou tradicí Haná a Nešvera. Oba sbory se před nedávnem rozhodly čelit nepříznivé situaci spojením obou těles v jeden spolek, nyní však i nově vzniklé uskupení oznamuje ukončení činnosti.



Josef Binar, redakčně upraveno, čtvrtek 17. listopadu 2016
Magazín > Sborový život

Mužské pěvecké sbory Nešvera a Haná v Římě

archiv sboru / archiv sboru

„Byl jsem členem a zároveň i předsedou spolku Haná až do jeho ukončení činnosti v loňském roce. Více jak deset let jsem členem Nešvery a také jeho místopředsedou. Mužský sbor Nešvera se pyšní slavnou minulostí od samého vzniku ve dvacátých letech minulého století. Působili v něm vynikající sbormistři jako byl Talpa, Hub, Nedvěd, Srovnal – bohužel už všichni dirigují andělské kůry,“ vzpomíná Josef Binar.

„Nyní sbor vede pan prof. Kotouček. Po celou dobu činnosti zpíváme díla našich velkých skladatelů – Janáčka, Smetany, Dvořáka a dalších a také úpravy lidových písní našimi sbormistry – např. od Josefa Srovnala nebo Pavla Majera. Oba hráli na varhany a klavír. Tak jako v jiných sborech i u nás se projevuje nedostatek zpěváků. Staří odcházejí kvůli vysokému věku a mladí mezi nás dědky nejdou. Nelíbí se jim zpívat klasiku, ale když to my nebudeme oživovat, všechno to odejde v zapomnění,“ komentuje Binar okolnosti, které přinutily sbor k učinění zásadního rozhodnutí ukončit činnost.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Haná

Olomouc (Olomoucký kraj) – zal. 1952
mužský sbor


Mužské pěvecké sbory Nešvera a Haná, z.s.

Olomouc (Olomoucký kraj) – zal. 2015
mužský sbor


Nešvera

Olomouc (Olomoucký kraj) – zal. 1920
mužský sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)