Boni pueri koncertovali po pěti letech opět v Číně

Český chlapecký sbor Boni pueri dostal pozvání do Číny. Již 2. září odcestovala padesátka chlapců v letadle směr Šanghaj. Do Číny se vracejí po pěti letech. Sbor vystoupil mj. u příležitosti státní návštěvy českého prezidentského páru a tentokrát si pozvali ke spolupráci Komorní filharmonii Pardubice, mladého a nadějného dirigenta Marka Štilce a britskou sopranistku Christinu Johnston.



Hana Musílková (redakčně kráceno), čtvrtek 22. října 2015
Magazín > Sborový život

Český chlapecký sbor Boni Pueri, Shanghai, Bund

Boni Pueri / www.bonipueri.cz

První koncert v Šanghaji se odehrál ve velice komorním duchu, byli na něm přítomni jen prezident České republiky Miloš Zeman s chotí, ministr zdravotnictví, diplomatický sbor, zástupci velvyslanectví i nejvyšší představitelé Číny, např. ministryně zdravotnictví a vicepremiérka, která měla Boni pueri možnost slyšet už v Jízdárně Pražského hradu, v den, kdy se v Hradci Králové otevírala tolik očekávaná klinika čínské medicíny. Delegaci pozdravil také fotbalista světového formátu Pavel Nedvěd, který v Pekingu zakládá fotbalovou školu.

Zněla díla evropských mistrů i české lidové písně. Velkým překvapením pro našeho prezidenta pak byla nádherná úprava lidové písně Za tichú Moravú, kterou pro Boni pueri ve čtyřhlasé úpravě zaranžoval pardubický rodák Vladimír Popelka.

Velký aplaus si vysloužila také píseň You and Me, kterou v čínské verzi zpíval malý sopranista Matěj se sólistkou Christinou Johnston, která se ujala anglické části. Číňané tuto skladbu milují, proto ji také zařadili v roce 2008 na zahájení XIX. olympijských her v Pekingu.

Druhému koncertu, veřejnému, udělila záštitu Česko čínská komora a finančně ho zajistila jedna z neprogresivnějších čínských firem CEFC, která má trhy také ve Spojených státech, Velké Británii nebo Singapuru. Koncert hradeckých zpěváků propagovaly velké billboardy. Na znamení přátelství mládeže si předali Boni pueri s dívkou z čínského pěveckého sboru Little Star malé dárky. Čínu symbolizovala panda, Čechy pak všem známý krteček.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)