Slavnostní večer k 100. výročí československé koruny!

Slavnostní večer ve Španělském sále Pražského hradu zahájil oslavy 100. výročí československé koruny. Vystoupili Boni pueri v doprovodu Severočeské filharmonie Teplice.



Hana Musílková, středa 13. března 2019
Magazín > Sborový život

sbor Boni pueri

Boni pueri / Boni pueri

V závěru slavnostního večera ve Španělském sále Pražského hradu zazněla v podání chlapců česká státní hymna a virtuózní houslové variace na českou hymnu Mistra Pavla Šporcla. Hosté České národní banky, která u této příležitosti nechala vyrobit druhou největší zlatou minci na světě v nominální hodnotě 100 milionů korun a bankovku s podobiznou prvního ministra financí ČSR Aloise Rašína, si mohli prohlédnout unikátní výstavu v Císařské konírně Hradu. Součástí slavnostního večera, které se zúčastnila i Rašínova pravnučka Karolina Beritnemoser-Stransky, byl i křest nové knihy Vladimíra Tomšíka o historii koruny.

„Velmi si ceníme toho, že jsme u tak významné příležitosti mohli být. Zpívat ve Španělském sále je vždycky velká čest. Po mnoha letech jsme spolupracovali opět se Severočeskou filharmonií Teplice. V závěru jsme pak vystoupili s houslistou Pavlem Šporclem, který hrál variace na českou státní hymnu. V našem podání, partituru napsal Otmar Mácha výhradně pro Boni pueri, zazněly pak její obě sloky,“ řekl ředitel Boni pueri Pavel Horák.

Ve Španělském sále byli přítomni oba prezidenti České republiky, Václav Klaus a Miloš Zeman, guvernér České národní banky Jiří Rusnok nebo kardinál Dominik Duka.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)