Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice ohromil italské publikum v Sieně, Římě a Florencii

Třetího březnového týdne vyrazil rekordní počet 59 zpěvaček a zpěváků PSGS na své první samostatné italské turné. Zazpívat si klasické, duchovní, lidové i moderní sborové písně před italským náročným publikem bylo pro strakonické studenty a jejich sbormistryni Marcelu Mikovou velkou výzvou.



Miroslav Žitný (redakčně kráceno), pondělí 29. června 2015
Magazín > Sborový život

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice

Každý z koncertů byl pro sboristy jedinečnou zkušeností. První koncert se uskutečnil ve čtvrtek před polednem v Sieně. Tamější hudební lyceum nadšeně přivítalo zejména ukázky z českých lidových písní. Pokročilá dvouřadá taneční choreografie chlapců byla odměněna bouřlivým potleskem. Dívky naopak sklízely obdiv za překrásně prozpívané melodie v afrických či amerických spirituálech. Italská slovní zásoba zpěváků se tak záhy mohla rozšířit nejen o hřejivé „complimenti“, ale i o nadšené přísliby další budoucí spolupráce se sienskými hudebními studenty.

Pozorné publikum zaplnilo v sobotní večer celou chrámovou loď kostela sv. Karla v Římě. Velký úspěch mělo volné rozestavění sopránů, altů, tenorů a basů. Promíchání sestavy pomohlo k velkému intonačnímu i rytmickému soustředění. Stejně tak vazba očí na dirigentské tahy rukou paní sbormistrové byla ještě pevnější než obvykle. Nejednomu šel během tónů a slov písní Per Crucem tuam či Kyrie eleison mráz po zádech.

Nedělní tečkou byla Florencie. Po prohlídce nejvýznamnějších památek sbor k večeru zazpíval během mše v jednom z florentských mariánských kostelů. I když to nebývá zvykem, v závěru bohoslužby přítomní pěveckému výkonu zatleskali, přičemž z nejvřelejších bylo poděkování celebrujícího kněze. Středověkou mariánskou písní Nitida Stella gymnazisté doprovodili vysvěcení nové sochy Panny Marie, jež byla umístěna v čerstvě upravené zahrádce u kostela.

Italské sboropění zůstane ve vzpomínkách strakonických studentů spojeno s kamarádskými chvílemi, perlami italské antiky a renesance i stovkami správně propojených tónů a slov písní, jimiž se rádi necháváme kultivovat i v čase všudyvyskakujících facebookových výkřiků, jež odeznívají ve vnucované virtualitě světa stále rychleji a zbytečněji. To ovšem není případ písně, písně sborem podané. Dokáže-li sborová síť šedesátky studentů táhnout za jeden nejen muzikantský provaz, virtuální sociální sítě ještě nevyhrály!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)