Cancioneta Praga zahájí 14. září novou sezónu

Dívčí sbor Cancioneta Praga zahájí 14. září od 19 hodin v kostele sv. Šimona a Judy svoji druhou koncertní sezónu. Ta se ponese ve znamení spolupráce s významnými hudebními tělesy. Prvním z nich bude Pražská komorní filharmonie. Na zahajovacím koncertě, nad kterým převzal záštitu primátor hlavního města Bohuslav Svoboda, uvede Cancioneta Praga společně s Pražskou komorní filharmonií například Beethovenovu Fantasii pro klavír, orchestr a sbor, op. 80. Za klavír usedne Lukáš Klánský, který je považován za jednu z nejvýraznějších osobností mladé české klavírní generace.



Lukáš Jindřich, pátek 31. srpna 2012
Magazín > Sborový život

Cancioneta Praga

archiv sboru

Sbor Cancioneta Praga pod vedením sbormistra Lukáše Jindřicha je na české hudební scéně novým elementem, přesto už má za sebou několik úspěchů. Ve své první koncertní sezóně sbor získal mimo jiné trofej za absolutní festivalové vítězství na mezinárodním festivalu soudobé sborové tvorby Canti veris Praga. Ve druhé koncertní sezóně 2012/2013 nabídne Cancioneta Praga sérii vystoupení, které uspořádá spolu s významnými hudebními tělesy. Jako první pozval sbormistr Lukáš Jindřich ke spolupráci Pražskou komorní filharmonii pod vedením dirigenta Marka Šedivého. „Naše dva soubory spojuje kromě nasazení a radosti z hudby také to, že jsou oba složeny převážně z mladých hudebníků. Na spolupráci se ohromně těším,“ řekl sbormistr sboru Cancioneta Praga Lukáš Jindřich.

Zahajovací koncert sboru, který se bude konat 14. září od 19 hodin v kostele sv. Šimona a Judy, nabídne posluchačům celkem čtyři skladby. V úvodu zazní Tre nocturni vynikajícího českého klasicistního skladatele Josefa Myslivečka, který se prosadil v Itálii a byl zde označován jako „Il divino Boemo“ (Božský Čech). Následovat bude Beethovenova Fantasie pro klavír, orchestr a sbor, op. 80. Za klavír usedne klavírní virtuóz Lukáš Klánský, který je považován za jednu z nejvýraznějších osobností mladé české klavírní generace. Druhou půlku koncertu zahájí skladba Tři moteta Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Koncert vyvrcholí skladbou českého skladatele Zdeňka Lukáše pro čtyřhlasý dívčí (ženský) sbor a smyčcový orchestr na verše středoevropského študáckého latinského zpěvníku Tres canti studiozorum.

Vstupenky na koncert v ceně 320 Kč, 270 Kč a 220 Kč lze objednávat přes http://vstupenky.pkf.cz/ nebo je lze koupit v sídle Pražské komorní filharmonie - Husova 7, Praha 1 (http://www.pkf.cz/), otevírací doba úterý až čtvrtek 9.30 - 12.00 a 13.00 - 17.00, během prázdnin pouze do 15.00.

O sboru:

Dívčí pěvecký sbor Cancioneta Praga vznikl v roce 2010 z iniciativy sbormistra Lukáše Jindřicha (*1984). Členkami sboru jsou výhradně dívky, které dříve působily ve výběrových pražských sborech. Jádro sboru tvoří bývalé zpěvačky Bambini di Praga. Cena Grand Prix festivalu Canti veris Praga není prvním vítězstvím sboru na mezinárodním festivalu. Už v roce 2010 si sbor odvezl z 5. mezinárodního pěveckého festivalu ve Španělském Malgrat de Mar cenu publika za nejoblíbenější sbor festivalu a trofej za absolutní festivalové vítězství. A jaké plány má sbor do budoucna? „Již na podzim natočíme své první CD, dále nás čeká například spolupráce s Českým chlapeckým sborem či s Musicou Bohemicou,“ prozradil Lukáš Jindřich. Více o sboru najdete na www.cancionetapraga.cz.

Pro další informace kontaktujte, prosím, Lukáše Jindřicha, sbormistra sboru Cancioneta Praga, telefon: 604 255 102, email: lukas.jindrich@cancionetapraga.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)