Festivia Chorus koncertoval na Slovensku

Ve dnech 26. – 29. 4. 2012 uskutečnil Festivia Chorus svoji další zahraniční koncertní cestu. Po Rakousku, Holandsku a Švýcarsku navštívil tentokrát přátele na Slovensku. Cílem naší cesty byla Mníchova Lehota, odkud jsme obdrželi pozvání od paní Janky Červeňanové a starosty obce Mgr. Jozefa Kováče.



Josef a Jitka Čudlých, čtvrtek 10. května 2012
Magazín > Sborový život

Festivia Chorus na Slovensku

Po příjezdu a přivítání právě od paní Červeňanové jsme se ubytovali v místní základní škole. Následovalo setkání se starostou obce a společenský večer v místní restauraci. Přijetí bylo naprosto přátelské a cítili jsme hned jako doma. A doma jsme vlastně i byli, vždyť přijel sbor z Velké Lhoty do Mníchovej Lehoty a setkali se lhoťáci s lehoťančanmi. Když později odešla dámská část Festivie do školy k zaslouženému odpočinku, pánská část sboru ukončila první krásný den pobytu u pana starosty v jeho domě, u skleničky na dobrou noc. Výborná pálenka z jablek nesla trefný název „Mníchova pomsta“. Začátek zájezdu byl tedy impozantní.

Ráno se ozvalo zaklepání na dveře, vešel pan starosta, přivítal nás do nového dne stopečkou slivovice a stal se naším dobrým kamarádem. To samé ale platilo od počátku o paní Jance Červeňanové, která celou akci organizačně zajišťovala.

V 10:00 jsme poprvé vystoupili v místní základní škole. Pro děti 1. až 4. třídy jsme připravili výchovný koncert a čekali jsme na jejich reakci. A ta byla skvělá. Děti se chovaly naprosto vzorně, nikdo nevyrušoval, řekly nám, že po česky rozumí a není třeba překládat a úžasně s námi spolupracovaly. Byla to oboustranná radost a velké uznání se nám dostalo od paní ředitelky i učitelského sboru.

Následoval prohlídka obce s bohatou minulostí, která však intenzivně žije i v dnešních dnech. O tom svědčí fakt, že v minulém roce se zde uskutečnilo setkání českých a moravských Lhot a slovenských Lehot. V obci, která má cca 1 200 obyvatel, přibylo najednou navíc více jak 3 000 hostů. A vše zvládli perfektně. To je však jen jedna akce, pořádají zde např. folklorní slavnosti, vánoční představení a mnoho dalších zajímavých setkání.

Odpoledne jsme odjeli do obce Soblahov. Zde nás přivítal místní pan farář v kostele, kde jsme si vyzkoušeli akustiku a připravili se k večernímu koncertu. Před ním jsme ještě byli pozváni k občerstvení v nově vystavěné společenské místnosti farnosti. Gotický kostel je vzorně opraven, to samé platí o faře i společenských prostorách. Před koncertem se uskutečnila mše, kostel byl plný lidí a v podstatě všichni zůstali na svých místech a čekali na naše vystoupení. Zvolili jsme vzhledem k místu konání duchovní hudbu starou, novou ale i spirituály. Ohlas byl moc hezký a měli jsme ze setkání dobrý pocit.

Po návratu do Mníchovej Lehoty následovala večeře a setkání se členy folklorního souboru „Trúfalci“. Viděli jsme jejich velkou sbírku nádherných krojů a co bylo nejsilnější – cítili jsme jejich hrdost na svoji obec, na svoji minulost, prostě přinesli nám srdce na dlani. A to je v dnešní době moc důležitá věc.

V sobotu dopoledne jsme odjeli do Trenčína, kde se v 10:00 konala naše zkouška na večerní vystoupení v piaristickém kostele. Následně jsme si prohlédli Trenčianský hrad, město, poobědvali a pak se již připravovali na koncert. Návštěva tentokráte nebyla velká a to přes to, že ve slovenské televizi proběhla upoutávka na koncert a že naši hostitelé také nic nepodcenili. Ovšem přítomní posluchači reagovali moc hezky a setkání s nimi po koncertě bylo moc příjemné.

V neděli, v poslední den našeho pobytu, jsme se od 10:00 účastnili mše v kostele v Mníchovej Lehotě a viděli jsme zde i křest. Kostel byl plný k prasknutí a opět – lidé neodešli po mši domů, ale počkali si na náš koncert. Atmosféra byla nádherná, koncert se natáčel na DVD a po skončení koncertu nás čekal velký potlesk ve stoje. To nám běhal mráz po zádech.

Při setkání s mnoha lidmi po koncertě zazněla významně myšlenka spoluvzájemnosti, obdrželi jsme pozvání ke koncertování i v příštím roce a vůbec, ale vůbec se nám nechtělo odjíždět. Po obědě jsme tak museli učinit a rozloučení bylo skoro i se slzičkami.

Co je však velmi důležité – taneční folklorní skupina Trúfalci, včetně jejich hudby, přijala naše pozvání k vystoupení ve Velké Lhotě a můžeme se tedy těšit na jejich umění, na krásu jejich krojů i na to, že lhoťáci přivítají lehoťany minimálně stejně tak srdečně, jako lehoťani náš komorní pěvecký sbor Festivia Chorus. Termín jejich návštěvy se nyní projednává a po jeho upřesnění vás budeme zavčasu informovat. Nenechte si, milí přátelé, tuto akci ve Velké Lhotě ujít. My se již nyní na naše nové přátele opravdu moc těšíme!

Na závěr lze jen konstatovat, že pokud je dobrá vůle k setkání na obou stranách (a ta byla od počátku), nemůže na tom nic změnit hranice mezi našimi národy ani žádná jiná umělá opatření.

Díky Jožko, Janko, Trúfalci a další lehoťané. Těšíme se na vás v České republice, ve Velké Lhotě a v nejbližším okolí.

Rádi bychom také poděkovali všem našim partnerům a sponzorům, díky kterým jsme tento zájezd mohli uskutečnit. Stejní partneři rovněž podporují již 8. ročník koncertů ve Velké Lhotě, které letos zahájíme koncertem při svíčkách v sobotu 26. května od 22 hodin v horním kostele ve Velké Lhotě.

Poděkování patří: bance Waldviertler Sparkasse, reklamní agentuře suNEXO z Dačic, Dačické advokátní kaceláři Mgr. Jiřího Kasala, firmě CompOn Telč, Truhlářství a zámečnictví Vladimíra Tůmy z Dačic, firmě SVAT Šabatka – svářecí technika Dačice, a. s. Centropen Dačice, Obecnímu úřadu Volfířov, firmě DV Štěrba – výroba ekobriket Strmilov, Zahradnictví Antonína Kopřivy z Velké Lhoty, společnosti Stagra ze Studené, Pohřební službě Antonína Procházky z Dačic a Českému svazu žen z Velké Lhoty. Spolupracujeme také s Ochranným svazem autorským a jsme členy Unie českých pěveckých sborů. Mediálním partnerem jsou Ozvěny Jihozápadní Moravy.

P.S. Po návratu nás čekalo velké překvapení – dočetli jsme se, že náš sbor Festivia Chorus byl nominován na cenu za „přínos české sborové kultuře“, kterou udílí Unie českých pěveckých sborů. Už to, že jsme byli spolu se známými a renomovanými soubory jako jsou Boni Pueri nebo pražský Hlahol vybráni z více než tisícovky českých sborů, nás plní hrdostí a radostí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)