Slavnostní koncert k nedožitým 90. narozeninám sbormistra Jaroslava Dostalíka

V sobotu 14. dubna 2018 se od 18:00 hodin uskutečnil v koncertním sále Střediska volného času v Brně-Lužánkách slavnostní koncert, věnovaný nedožitým 90. narozeninám sbormistra Jaroslava Dostalíka. Uskutečnil se pod záštitou primátora města Brna Petra Vokřála.



Josef Čudlý, neděle 15. července 2018
Magazín > Sborový život

Soustředení Festivia Choru v Jimramově

Festivia Chorus / Facebook sboru

Na pozvání domácího ženského pěveckého sboru Mladost Brno (sbm. Stanislav Smoček), se koncertu účastnily tyto sbory: Primavera Brno (sbm. Martina Kirová), Chorus Puellaris – Praha (sbm. Roman Michálek), Gloria Brunensis (sbm. Natalia Chirilenco) a Festivia Chorus – Velká Lhota u Dačic (sbm. Jitka Čudlá).

Po slavnostním úvodu byl promítnut dokumentární film ze života vynikajícího sbormistra Jaroslava Dostalíka. Všechny pozvané sbory mají spojitost s osobností pana Dostalíka. Buď je založil a vedl, nebo měl s nimi blízký osobní vztah. Právě z tohoto důvodu byly sbory pozvány k této vzpomínkové koncertní akci. V publiku sedělo mnoho bývalých zpěvaček a zpěváků, kteří prošli rukama pana Dostalíka, a mnoho osobností brněnského kulturního prostředí. Čestným hostem koncertu byla manželka pana sbormistra, paní Jindřiška Dostalíková.

Sbory zpívaly uvolněně, s chutí a podaly krásné pěvecké výkony. Největší devízou setkání se ukázal fakt, že bývalé „pěvecké děti“ nezapomínají ani po létech na svého pana sbormistra. V každém z nás vypěstoval lásku k hudbě, kamarádství, odpovědnost k hudebnímu kolektivu a zájem o sborový pěvecký život jako takový. A tyto životní hodnoty jsou již nyní předávány mladším hudebním generacím a tím dílo pana Dostalíka dostává další velmi významný rozměr.

V závěru koncertu zazpívaly všechny sbory společně skladbu Jiřího Bažanta (arr. J. Dostalík) Den je krásný, se skvělým sólovým partem Tomáše Jeřábka. Pan Josef Čudlý ze sboru Festivia Chorus pozval všechny přítomné k účasti na 5. bienále „Dostalíkova sborového jara“, nesoutěžním sborovém setkání s účastí poroty, v termínu 25. nebo 26. května 2019, které se koná ve Velké Lhotě u Dačic (bude upřesněno později).

Po skončení koncertu byly sbory pozvány k bohatému rautu, který připravily členky Mladosti a Gloria Brunensis v přísálí koncertního sálu. Zde proběhlo mnoho zajímavých rozhovorů, navázaly se další hudební kontakty a nová hudební přátelství.

Jsem přesvědčen, že jsme tímto koncertním setkáním udělali společně panu Dostalíkovi radost, že na nás shlížel z míst nám nepoznaných s úsměvem a snad i uznáním našeho pěveckého snažení.

Partnerem koncertu byla Unie českých pěveckých sborů, Ochranný svaz autorský a nadace „Život umělce“.

Velké poděkování za organizaci celé akce patří členkám Mladosti Brno, předsedkyni sboru Dagmar Vernerové a sbormistru Stanislavu Smočkovi.

Díky, přátelé!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)