Vystoupení Pěveckého spolku Janáček na velikonočním koncertě v Čadci

S příchodem nového dirigenta do Pěveckého spolku Janáček - Frýdlant nad Ostravicí - Mgr. Karola Kevického, který působí jako šéfdirigent operety Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě, se nám otevřela možnost spolupráce s Kysuckým komorným orchestrom Čadca. V minulosti pan Karol Kevický stál u jeho zrodu. Byli jsme pozváni tímto orchestrem na společné vystoupení velikonočního koncertu, který se uskutečnil dne 28. 3. 2010.



Jan Kropáč, středa 14. dubna 2010
Magazín > Sborový život

Janáček a Kysuckým komorný orchestr Čadca

Po příjezdu do Čadce jsme měli společnou přípravu v Kultúrnom dome mesta Čadca. Pak jsme odjeli autobusem do Oščadnice, kde v místním kostele začal v 15.00 hod. odpolední koncert. Nejprve jsme společně zazpívali skladbu Ave Maria, autora Saint-Saense, pak následovaly dvě skladby W. A. Mozarta z KV 346.

Hlavním programem tohoto koncertu bylo vrcholné dílo Stabat Mater italského hudebního skladatele Giovanniho Battisty Pergolesiho, jednoho z nejslavnějších a nejvýznamnějších skladatelů neapolské školy 18. století. Pod vedením dirigenta Mgr. Karola Kevického spolu s orchestrem zpívaly sóla členky Národního divadla Moravskoslezského - Eva Nováková - soprán, Soňa Jungová - alt a ženská složka spolku Janáček. Nakonec zazněla společná skladba Leoše Janáčka - Jarní.

Druhý koncert se konal v kostele sv. Bartolomeja v Čadci v 18.00 hod. Vystoupení zahájil Otec biskup a primátor města Čadca pan Bc. Ing. Josef Vrážel. Program byl shodný jako v 0ščadnici. O oba koncerty byl projeven ze strany veřejnosti velký zájem. Výkon dirigenta orchestru, sólistek i zpěváků byl vynikající a také podle toho odměněn nadšeným a dlouhým potleskem.

Po koncertě jsme byli pozváni na bohaté občerstvení, kde pan primátor poděkoval vystupujícím a ocenil jejich výkony. Také dirigent Mgr. Karol Kevický, poděkoval zejména vedení města a všem účinkujícím. Nakonec starosta Pěveckého spolku Janáček - Ing. Jan Kropáč - poděkoval vedení města a Kysuckému komornému orchestru za pozvání, krásné přijetí, vynikající organizaci a bohaté pohoštění.

Poděkování patří zejména dirigentu Karolu Kevickému, který tento koncert vymyslel, připravil vystupující a spoluorganizoval. Navzájem si popřáli požehnané Velikonoce a slíbili si další spolupráci.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)