Adventní koncert PSPUk v Dejvicích

V tomto zajímavě akustickém sále kostela se tradičně konal 19. prosince koncert Pěveckého sdružení pražských učitelek (I. Zelenka), dětského sboru Slavíček (L. Šmídová –Farkačová) a celé řady vokálních a instrumentálních sólistů.



František Zumr, úterý 24. února 2009
Magazín > Sborový život

Pohledem na vkusnou programovou nabídku byl návštěvník koncertu překvapen její pestrostí a košatostí. Nebyla to jen snůška vánočních hitů, ale řada skladeb, které gradovaly až ke koledám 19. století (Bartoš, Stecker). Otázkou je, co bylo vrcholem večera? Pro rodiče to bylo až příliš dlouhé vystoupení jejich dětí, pro milovníky sólového zpěvu překrásná pastorela J. J. Ryby Rozmilý slavíčku v podání sólistky Státní opery Praha Daniely Radosy, pro milovníky soudobé hudby dvě mešní části Sanktus a Agnus Dei mladého úspěšného skladatele Jana Dřízala (*1986). První z nich měli možnost již posluchači slyšet na koncertech PSPUk, ale druhá byla opravdovou premiérou. Že posluchače oslovily a přítomný skladatel zaujal, bylo možné soudit podle délky a intenzity potlesku. Že by to byl vrchol koncertu?

V závěru pásma koled K. Steckera při zpěvu Narodil se Kristus Pán si mnozí mysleli, že už krásný adventní koncert končí. Ale vynikající dramaturg a dirigent Ivan Zelenka měl připravenou ještě jednu skladbu.Všichni účinkující se se svým publikem rozloučili jednou z koled nedávno zemřelého, našeho kolegy doc. Dr. Dušana Machovce Zdraví, štěstí a pěkné Vánoce. Podle mého soudu to byl druhý vrchol krásného koncertu. Kulatý zvuk trumpety Zdeňka Šedivého dodal koncertu patřičný lesk.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)