Ohlédnutí za koncerty babího léta ve Velké Lhotě

V sobotu 6. září 2008 se ve Velké Lhotě uskutečnil poslední ze tří koncertů babího léta. Zakončila se tak další část letošní 4. koncertní sezóny 2008 a čeká nás již jen adventní koncert, o kterém vás opět budeme včas informovat.



Jitka a Josef Čudlých, neděle 14. září 2008
Magazín > Sborový život

V sobotu 6. září 2008 se ve Velké Lhotě uskutečnil poslední ze tří koncertů babího léta. Zakončila se tak další část letošní 4. koncertní sezóny 2008 a čeká nás již jen adventní koncert, o kterém vás opět budeme včas informovat.

Třetí koncert babího léta byl věnován pěveckým sborům. Domácí Festivia Chorus si tentokrát pozval velice sympatický komorní sbor Hradecké komorní tucteto z Hradce Králové. "Oba sbory jsou si velmi blízké jak svým pojetím a repertoárem, tak i lidsky.", řekla sbormistryně Festivie Jitka Čudlá. Sbormistr Hradeckého komorního tucteta Tomáš Vespalec několikrát zdůraznil, že se ve Velké Lhotě cítí báječně jak on osobně tak celý jeho sbor.

Posluchači i účinkující byli nadšeni takřka rodinnou uvolněnou atmosférou, která na koncertě vládla, a která také přála kvalitním výkonům. Oba sbory předvedly lidové písně, duchovní hudbu (Festivia například uvedla nově nastudovanou skladbu Jiřího Laburdy Ave Regina, kde byly využity i místní památkově chráněné varhany) a africké spirituály. Oba sbory společně zazpívaly nejprve skladbu V Táboře na dvoře, jejímž autorem je opět Jiří Laburda, a poté byl celý koncert zakončen energicky a skutečně "africky" zazpívaným spirituálem Ipharadisi. Jeho melodie a doprovod mnoha afrických bicích a "chřestících" nástrojů zněl jistě mnoha posluchačům v uších ještě dlouho po skončení koncertu.

"Koncert byl pěkně navštíven", sdělil za organizátory Josef Čudlý. "Byli jsme příjemně překvapeni, po koncertu Hradišťanu minulý týden, kdy bylo zcela plno, jsme čekali méně lidí."

Nyní nás tedy ve Velké Lhotě čeká již jen adventní koncert, který se pravděpodobně uskuteční 13. prosince, a o kterém budeme včas informovat.

Festivia Chorus ale rozhodně nebude do té doby zahálet. "Již za dva týdny nás čeká natáčení našeho prvního profesionálního CD. Jsme moc rádi, že se hudební režie ujímají vynikající Petr Řezníček a Aleš Dvořák. K natáčení využijeme výbornou akustiku lhoteckého horního kostela. Poté nás čeká příjemná událost - jedna z našich členek se bude vdávat. A poté se v půlce října vydáme do Klobouk u Brna, kde budeme mít koncert v místním evangelickém kostele.", upřesňuje sbormistryně Jitka Čudlá. "A to nás ještě čekají tři adventní koncerty, a to nejen v našem regionu, ale také v Brně."


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)