Hádejte, co to zvoní

Klavír doprovází dětské hlásky, které v pastorele řeší hádanku o tom, že zvoní zvoneček a voní stromeček. Navozují atmosféru svátečních dní, ve kterých se radují obdarovaní, ale možná i více ti, kteří dovedou štědře obdarovat. Na Vánočním koncertu Štývarova dětského sboru DDM v Třinci to byli jednoznačně všichni účinkující, kteří po zacinkání uvedli první část koncertu, věnovanou jednoznačně vánoční tématice. Nová pastorela č. 1 Václava Štývara, koleda z Plesné Otmara Máchy, Pospěšte pacholátka v úpravě J. Staňka, hudební obrázek Mojmíra Zedníka Zima, Emila Hradeckého Jitřenka a Mléčná dráha z Písni kosmických a uzavírali známou skladbou Hymn to Freedom Oscara Petersona, který právě v těchto vánočních dnech zemřel.



-AR-, pátek 1. února 2008
Magazín > Sborový život

Štývarův dětský sbor (foto: archiv sboru)

Okénko hostů je dlouholetou tradicí a dirigentka ŠDS, Alena Kostková vzpomněla významných osobností, které zde vystupovaly v době, kdy byli studenty na konzervatořích, případně akademiích. Z velkého počtu těchto hostů i spolupracovníků připomeňme členy Kubínova kvarteta z Ostravy, Pavla Peřiny, koncertního mistra FOK Praha, Jiřího Žigmunda, šéfa Vihanova kvarteta Praha. Také Pavel Foltýn, flétnový sólista působící dnes v Japonsku, Miroslav Večeřa multiinstrumentalista z Ostravského rozhlasového orchestru a mnozí další.

Tuto řadu, ve své době vždy mladých talentovaných hudebníků, letos rozšířila violistka Marcela Kostková, studující třetího ročníku Janáčkovy akademie mužických umění v Brně, ale též stále ještě aktivní členka a sólistka ŠDS a Komoráčku i Camerat. Jí patří letošní okénko, v němž za klavírního doprovodu paní učitelky ZUŠ Třinec Milady Kadlubcové, přednesla velmi poutavě Obrázky z pohádek op.113, Roberta Schumana.

Po malé úpravě bylo pódium opět připraveno pěvcům, těmi byli členové Komoráčku. Co sbor, to zlato Komoráček v tomto roce rovněž zazářil v tomto prestižním pásmu. Sbormistryně Alena Kostková zná své zpěváky, a ví jak, a čím je může zatížit. Náročný program byl skutečně excelentní a přednesen v odpovídající úrovni. Exultet caleum laudibus, anonym za 16 stol., Blahoslavený ten člověk, anonym, Pyhan Franciscus Assisilaisen rukous, skladatele Kostiainena a na závěr odlehčeně spirituál Swing Low.

Poslední část koncertu začala rozděleným nástupem všech členů Štývarova dětského sboru a tak ze schodiště i čelního pódia anglická lidová píseň Zvon v úpravě Milana Uherka. Další program pak byl ukázkou sborového umění dětí a sbormistrovské vyspělosti Aleny Kostkové, která uvedla tak náročná díla, jakými jsou Emila Hradeckého Ave Maria a zejména rozsáhlý vokální útvar Boba Chilcota Peace Mass. Je to forma mše, obsahující části Introduction, Jyrie, Gloria, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei. Jmenovaní díla závěrečné části koncertu byla přednesena soustředěně a s odpovídajícím výrazem, takže zaujala a byla náležitě oceněna posluchači. O kvalitách sbormistryně Aleně Kostkové bylo zmíněno, ale je třeba připomenout instrumentální spolupráci, které se velmi úspěšně zhostili Magdaléna Samková, klavír a Jan Nowak, klavír a varhany. Koncert měl tradiční tečku přednesením dnes už populární skladby Koledička, koleda Václava Štývara. Je radostné, že koncerty třineckých pěvců jsou kulturní události a těšme se, že tomu bude i nadále.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)