XVII. Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby

Ve dnech 30. 11.– 2. 12. 2007 uspořádala festivalová a organizační kancelář or–fea s r. o. Praha pod záštitou Magistrátu hl. m. Prahy již XVII. Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby s Cenou Petra Ebena. Počet zúčastněných sborů opět jednoznačně prokázal, že tento festival patří k největším a nejoblíbenějším sborovým akcím v ČR.



Jiří Kolář, pondělí 17. prosince 2007
Magazín > Sborový život

Soutěže se zúčastnil i třinecký sbor Camerata.

Šedesát osm sborů z pětadvaceti zemí – Belgie (2), Bulharska (1), Finska (1), Francie (1), Chorvatska (3), Irska (1), Itálie (4), Jihoafrické republiky (2), Lotyšska (1), Maďarska (2), Německa (2), Norska (2), Polska (7), Portugalska (3), Rumunska (5), Ruska (3), Řecka (1), Singapuru (1), Slovenska (1), Slovinska (1), Švédska (1), Ukrajiny (2), Velké Británie (2) a České republiky (16) – se utkalo tentokrát ve čtyřech soutěžních kategoriích: kategorii dětských sborů, komorních sborů do 24 členů, stejnorodých (mužských a ženských) a smíšených sborů mládeže a dospělých s minimálním počtem 25 zpěváků. Poprvé byly sbory zařazovány do zlatého, stříbrného a bronzového pásma na základě průměru bodového hodnocení jednotlivých členů poroty (zlaté pásmo: 25 – 30 bodů, stříbrné pásmo: 20 – 24,99 bodů, bronzové pásmo: 15 – 19,99 bodů). Při náročném posuzování soutěžních výkonů se podařilo získat zlaté pásmo pouze třinácti pěveckým sborům z osmi zemí, mezi nimi i třem českým zástupcům.

Soutěže hodnotily tříčlenné poroty ve složení: Jiří Chvála, Jaroslava Modrochová a Johann van der Sandt, RSA (kategorie dětských a velkých sborů mládeže a dospělých); Ivana Štíbrová, Zdeněk Vimr a Jos Franken, NL (kategorie komorních sborů). Rozhodnutí o udělení Ceny Petra Ebena bylo svěřeno Jiřímu Kolářovi.

V kategorii dětských sborů se prezentovalo celkem 14 pěveckých kolektivů, z toho 10 z ČR. Žádnému se však nepodařilo dosáhnout do zlatého pásma. Z českých sborů se ve stříbrném pásmu umístily Iuventus, gaude, Jablonec n. Nisou (T. Pospíšil), Medvíďata Českokrumlovského dětského sboru (L. Holec), Mariella, Plzeň (M. Nováková), Rosnička, Bruntál (J. Číhal), Studánka, Bystřice n. Pernštejnem (I. Pospíšilová), Kuřátka, Praha (M. Kejhová) a Motýlek, Vyškov (A. Musil). Do bronzového pásma zařadila porota sbory Petrklíč, Praha (M. Kejhová), Skřivánek, Suchdol n. Odrou (Z. Šimůnková a Carmina, České Budějovice (J. Valentová).

Vítězem kategorie stejnorodých sborů mládeže a dospělých nad 25 členů, v níž soutěžilo pouze 5 pěveckých sborů, se stal norský ženský sbor Kor Uten Navn. Do zlatého pásma zařadila porota ještě velmi dobrý dánský Skanderborg Girls Choir. Jediný český zástupce, PS Kampanela, Brno (M. Jedličková, K. Dvořáková, I. Kulíšková) si vybojoval stříbrné pásmo.

Podstatně bohatěji byla zastoupena kategorie smíšených sborů mládeže a dospělých nad 25 členů (19 sborů ze 14 zemí). Vítězem kategorie se „ex aequo“ staly ukrajinský sbor Choir „Vidrodjennia“ a jihoafrický East Rand Youth Choir. Ve zlatém pásmu se umístil ještě polský Akademicki Chór Politechniki Lódzkiej. Z českých sborů se do této kategorie bohužel nikdo nepřihlásil.

Nejvyšší uměleckou úroveň měla tentokrát kategorie komorních sborů do 24 zpěváků (celkem 30 souborů z 13 zemí, mezi nimi i 6 sborů domácích). Její složení bylo velice pestré. Zahrnovalo čtyř– až devítičlenné ansámbly, komorní sbory folklorního charakteru i klasické ženské a smíšené komorní sbory.

Vítězem kategorie a nakonec i absolutním vítězem festivalu se stala devítičlenná chorvatská Ženska Klapa „Dišpet“. Soubor zaměřený výhradně na ansámblové úpravy chorvatských lidových písní (Zvláštní cena poroty za vynikající interpretaci chorvatského folkloru) očaroval porotu a všechny posluchače nejen specifickou hlasovou kulturou, ale především dokonalým kontaktem mezi všemi zpěvačkami, strhujícím muzicírováním, jaké známe z koncertování nejlepších instrumentálních ansámblů, a získal zaslouženě celkově nejvyšší festivalové ohodnocení – 29,33 bodů. Úspěšně se v této kategorii uplatnili i všichni čeští zástupci, především pak pražský Piccolo coro (celkově druhý nejvyšší bodový zisk – 28,66 bodů) se sbormistrem Markem Valáškem, jehož dirigentský výkon ocenila porota Zvláštní cenou. Ve zlatém pásmu se spolu s dalšími šesti známými zahraničními účastníky umístily ještě devítičlenný brněnský vysokoškolský ansámbl KaMUFFláž (V. Nečas) a Ženský komorní sbor „CAMERATA“, Třinec (A. Kostková).

Úspěšně se ve stříbrném pásmu představily rovněž DPS Arietta ZUŠ Mohelnice ((Z. Jásenská), komorní ženský ansámbl Osmikrásky, Praha (M. Kejhová) a Dívčí komorní sbor Komoráček, Bruntál (J. Číhal).

Soutěž v jednotlivých kategoriích provázela jako vždy i speciální soutěž o Cenu Petra Ebena, kterou mohl získat sbor za nejlepší interpretaci jeho díla. Zapojilo se do ní celkem 24 pěveckých sborů, z toho 14 z ČR. Vynikajícím provedením jednoho z vrcholných a cappellových děl – 3. části z mimořádně náročného cyklu Verba sapientiae „De tempore“ – ji zcela přesvědčivě získal komorní smíšený sbor Piccolo coro, Praha, a vzdal tak opravdu důstojně čest památce nedávno zvěčnělého skladatele.

K úspěšným interpretům Ebenových skladeb patřil i Kodály Choir Budapest (Salve Regina), ženská složka smíšeného sboru Chorwerkstatt Berlin (Dívča, dsívča, laštovička z cyklu O vlaštovkách a dívkách), portugalský Coro Polifonico de Almeda (From Life to Life) a Medvíďata Českokrumlovského dětského sboru (stylové provedení jeho Liturgických zpěvů I., II., III.).

Festival, jehož složité organizace se pořadatelé zhostili s obdivuhodnou suverenitou, však nepředstavoval jen sborové soutěže v Majakovského a Raisově sále Národního domu na Vinohradech. Doprovázely ho koncerty v Chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a v Kostele U Salvátora i veřejná vystoupení sborů s adventními písněmi svých zemí na Vánočních trzích Anděl a na Staroměstském náměstí.

Slavnostní závěrečný večer festivalu spojený s vyhlášením výsledků a předáním cen byl vzhledem k velkému počtu účastníků situován tentokrát do Kongresového centra Praha. Uvedlo jej spontánně přijaté vynikající provedení dvou půvabných dětských oper – Zvířátka a loupežníci O. Máchy a Císařovy nové šaty J. Temla (Kühnův dětský sbor s dirigentem J. Chválou), ale pak se již jen předávala radost v podobě zasloužených pohárů, diplomů a upomínkových předmětů.

Úspěšnou tečkou za XVII. ročníkem Mezinárodního festivalu adventní a vánoční hudby s Cenou Petra Ebena bylo nedělní odpolední matiné v Kostele U Salvátora, na jehož zajímavém programu se podílely Komorní smíšený sbor Vox Nymburgensis (J. Milušek), Ženský sbor Iuventus paedagogica (K. Tůmová) a výborný jihoafrický sbor Hoerskool Waterkloof Choir (J. van der Sandt).

Příští ročník tohoto oblíbeného sborového festivalu je plánován na 28.– 30. 11. 2008.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Camerata

Třinec (Moravskoslezský kraj) – zal. 1986
ženský sbor


Dětský pěvecký sbor Carmína

České Budějovice (Jihočeský kraj) – zal. 2006
dětský sbor


Iuventus paedagogica

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1967
ženský sbor


Iuventus, gaude!

Jablonec nad Nisou (Liberecký kraj) – zal. 2005
školní dětský sbor


Medvíďata

Český Krumlov (Jihočeský kraj) – zal. 1995
školní dětský sbor


Petrklíč

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1996
školní dětský sbor


Rosnička

Bruntál (Moravskoslezský kraj) – zal. 1990
dětský sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)