Akademické sbory zpívaly profesoru Kolářovi

Pětasedmdesátiny oslavil v pátek 16. listopadu 2007 významný český sbormistr, pedagog a hudební organizátor, prof. Jiří Kolář. Pořadatelé festivalu akademických sborů FESTA ACADEMICA pro něj připravili na sobotní závěrečný koncert malé překvapení.



-cs-, pondělí 19. listopadu 2007
Magazín > Sborový život

Jiří Kolář, František Zumr a Roman Michálek

Zdeněk Chrapek / Festa academica

Závěrečný koncert festivalu se uskutečnil ve velkém sále Hlaholu v sobotu 17. listopadu v 18 hodin. Zúčastnily se jej čtyři z devíti akademických sborů, které se o víkendu sešly v Praze, aby společným zpěvem oslavily Mezinárodní den studenstva. Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice, spolupořadatel festivalu, těšínské Canticum novum, olomoucké Ateneo a jediný současný český mužský akademický sbor Nona z Ústí nad Labem na pokyn moderátorky večera povstaly a překvapenému prof. Kolářovi společně pod vedením mladého sbormistra Petra Vacka zazpívaly část ze Smetanova Věna. Krátce předtím převzal profesor Kolář z rukou svého kolegy, sbormistra Jana M. Dobrodinského, nejvyšší sbormistrovské ocenění - Cenu Bedřicha Smetany.

Profesor Kolář, dlouholetý předseda Hlavního výboru Unie českých pěveckých sborů, se vzhledem k osobním a rodinným důvodům rozhodl k 31. říjnu tohoto roku z funkce předsedy HV a předsedy Hudební komise Unie odstoupit. Hlavní výbor Unie ocenil mnohaletou obětavou práci profesora Koláře udělením titulu čestný předseda Unie českých pěveckých sborů. Na snímku profesor Kolář z rukou členů Předsednictva HV Unie přebírá diplom a oficiální dar Unie českých pěveckých sborů.

Redakce internetového portálu České sbory se připojuje k díkům a gratulacím a přeje panu profesorovi pevné zdraví a mnoho radosti z hudby do dalších let!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)