Pardubice ovládne sborový zpěv

Mezinárodní festival dětských a mládežnických pěveckých sborů v Pardubicích se od roku 1999 se koná jednou za dva roky. Letos se uskuteční jeho jedenadvacátý ročník a jeho součástí se stané také sborová soutěž s Cenou Zdeňka Lukáše.



Vlastislav Novák, úterý 6. listopadu 2007
Magazín > Sborový život

Festival probíhá ve třech dnech, od pátku 9. listopadu do neděle 11. listopadu 2007. Účastní se ho dětské a mládežnické soubory, které patří ke špičce ve svém oboru a mohou se pochlubit množstvím ocenění z domácích i světových přehlídek. Jejich repertoár zahrnuje lidové písničky, klasickou vážnou hudbu, sakrální tvorbu a zkrátka nepřijdou ani příznivci muzikálových skladeb či osobností popu (např. Michaela Jacksona).

První den festivalu patří Zahajovacímu koncertu, na kterém kromě PDS Iuventus Cantans vystoupí i dva mimopardubické sbory (DPS Vrabčáci z Jablonce a Rubešáček ze Skutče) a zahraniční host – tentokráte ze Slovenské republiky – sbor Pro Musica.

Druhý festivalový koncert bude v letos ve znamení soutěže soudobé sborové tvorby s Cenou Zdeňka Lukáše. Tato soutěž, kterou organizujeme ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů, se bude konat 10. 11. v Kulturním domě Hronovická od 9:00 ráno. Zde se přihlášené sbory představí porotě a divákům v 15 minutovém výstupu, který bude obsahovat povinnou skladbu Zdeňka Lukáše dle volného výběru + jednu skladbu českého autora z jiného slohového období, než je povinná skladba Z. Lukáše. (soutěžící sbory – Smíšený sbor Gymnázium Orlová, Iuventus, gaude, VOSK Praha, DPS Vrabčáci a Kantiléna Hradec Králové)

Třetí festivalový koncert bude probíhat též v sobotu dopoledne a své umění zde předvedou sbory Jizerka ze Semil a DPS Carmina z Pardubic. Po skončení třetího koncertu bude následovat slavnostní vyhlášení a ocenění vítěze soutěže soudobé sborové tvorby s Cenou Zdeňka Lukáše.

Po společném odpoledním setkání dětí ze všech sborů, kde se budou moci vzájemně poznat a poměřit své síly ve společných soutěžích bude následovat večer čtvrtý festivalový koncert.

Bude se opět konat v Kulturním domě Hronovická od 18:00 hod a zájemci si budou moci poslechnout hudební díla v podání sborů: Pro Musica ze Slovenské republiky, domácího PDS Iuventus Cantans, Iuventus, gaude z Jablonce a Smíšeného sboru Gymnázia Orlová. Po skončení tohoto koncertu budou oceněny všechny zúčastněné sbory účastnickými diplomy a malými dárečky pro zpěváky.

V neděli dopoledne bude festivalový kolotoč pokračovat tradičním koncertem chrámové hudby, který se v letošním roce bude konat v Husově sboru v Jiráskově ulici v Pardubicích. Zde se posluchači budou moci zaposlouchat do chrámové hudby všech epoch v podání všech zúčastněných dětských sborů.

Po krátké přestávce na oběd festival vyvrcholí Závěrečným koncertemt, ve kterém se představí opět všechny zúčastněné pěvecké sbory. Tento koncert se bude konat v Husově sboru v Jiráskově ulici a případný výtěžek z obou akcí zde konaných bude věnován na dobročinné účely.

Duchovním otcem Mezinárodního festivalu dětských a mládežnických pěveckých sborů je Doc. Ing. Vlastislav Novák – zakladatel a dlouholetý umělecký vedoucí Pardubického dětského sboru (1960) a Vysokoškolského uměleckého souboru (1950 - 1985). Pod jeho vedením spolu se současným uměleckým vedoucím PDS Iuventus Cantans Zdeňkem Kudrnkou, se tvoří i letošní ročník tohoto festivalu, který má za sebou už 20 ročníků a věříme, že minimálně stejný počet jich má ještě před sebou.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)