Foersterovy Osenice 2007: Hudební matiné v amfiteátru

V sobotu 2. června se konal v Osenicích další ročník již tradičního festivalu Foersterovy Osenice. Jezdívám na tento festival každoročně, na první ročníky jako aktivní člen PSPU, v posledních třech letech již jen jako posluchač a trochu jako amatérský fotograf.



Alois Stehlík, čtvrtek 2. srpna 2007
Magazín > Sborový život

Jednou z ozdob festivalu byl dětský sbor Jizerka ze Semil.

Těším se vždy nejen na hudební zážitek z festivalu, ale i na setkání, i když zpravidla bohužel krátké, s kolegy a přáteli ze spojených Pražských mužských sborů. Tentokrát jsem se mohl zúčastnit jen dopolední mše a hudebního matiné v kostele Narození Panny Marie, kterými byl zahájen celý festival. Odpoledne jsem měl bohužel jiné povinnosti. Bohoslužbu celebroval místní kněz místo původně ohlášeného pražského biskupa, který nemohl z naléhavých důvodů do Osenic přijet. Posluchači, kteří téměř zcela zaplnili kostel, sledovali pozorně celou mešní liturgii bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou věřící.

Následovalo slavnostní matiné, které zahájil úvodním slovem předseda PSPU prof. František Zumr. V úvodu matiné byla na programu velmi zajímavá Varhanní improvizace na téma Josefa Foerstera provedená varhaníkem panem Josefem Kšicou. Duet pro soprán a alt s průvodem varhan – Josef Foerster Tiffusa est gratis –zpívala sopranistka Jana Heryánová Ryklová a altistka Pavla Kšicová. Jméno paní Heryánové Ryklové je členům Pražských mužských sborů již dlouho známé z mnoha předcházejících společných vystoupení a je vždy zárukou výborné kvality. Nezklamala ani tentokrát. Výborná byla rovněž altistka paní Pavla Kšicová. Dalším bodem programu bylo vystoupení Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy Praha, který provedl Glagolskou mši pro smíšený sbor a varhany Josefa Bohuslava Foerstera za řízení pana sbormistra Jakuba Zichy. Byl to pro mne jedinečný zážitek. Foersterovu Glagolskou mši jsem slyšel poprvé a mohu říci, že mne zcela uchvátila. Velmi dobrým nápadem bylo to, že v tištěných programech byl uveden celý text ve staroslověnštině i v překladu do soudobé češtiny.

Zvýraznilo to ještě celkový požitek z poslechu skladby. Následovalo vystoupení Pražských mužských sborů, které zazpívaly krásný sbor Maria lassù skladatele G. de Marzi. Dirigovala paní sbormistryně Valentina Shuklina, kterou jsem viděl vlastně poprvé ve funkci sbormistryně PMS. Své úlohy se zhostila velmi dobře a celá skladba vyzněla velice hezky. Poté přišli k oltáři členové Dětského pěveckého sboru Jizerka ze Semil, přidali se k členům Pražských mužských sborů a všichni společně zazpívali krásnou skladbu Josefa Foerstera Regina caeli se sopránovým a altovým sólem (opět v podání Jany Heryánové Ryklové a Pavly Kšicové) pod vedením pana sbormistra Václava Brádleho. Závěrečné slovo prof. Zumra pak ukončilo program krásného matiné.

Pro ty posluchače, kteří byli na festivalu poprvé, byl překvapením „bonbónek“ nakonec – výborné osenické koláčky, které rozdávaly u východu z kostela jako každoročně místní občanky zpěvákům i posluchačům.

Obdivoval jsem nadšení organizátorů z řad místních občanů. Festival považují za událost roku, která již k Osenicím trvale patří. Jako každý rok i letos zvládli perfektně přípravu celého festivalu. Přeji jim, aby se nadále úspěšně rozvíjel kulturní život v této obci. A my posluchači se můžeme jen těšit na Foersterovy Osenice 2008.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)