Zpívala celá Morava

V sobotu 2. června se do Jedovnic sjely pěvecké sbory ze všech čtyř moravských krajů, aby se zúčastnily festivalu Ženská srdce 2007. Kromě pořádajícího ženského pěveckého sboru Píseň T. J. Sokol Jedovnice přijela Vlastimila z Prostějova, ženský pěvecký sbor z Otrokovic, mužský sokolský sbor z Vlčnova s cimbálovou muzikou Durancia, Hedvika z Valašského Meziříčí, Pěvecké sdružení valašských učitelek ze Vsetína a nejdelší cestu vážil komorní ženský sbor Dobroslava Lidmily z Ostravy – Svinova.



Kateřina Klimešová, neděle 24. června 2007
Magazín > Sborový život

Téměř tři hodiny zněly sálem kulturního domu jemné ženské hlasy, které byly na chvíli vystřídané zvučnými tóny lidových písní v podání mužského sboru za doprovodu cimbálové muziky. Při závěrečném společném zpívání vystoupilo pod taktovkou střídajících se dirigentů současně na 160 zpěvaček. Provedení celkem čtyř společně secvičených skladeb znásobilo velmi příjemnou atmosféru v sále a obohatilo posluchače o nevšední kulturní zážitek.

Tradice festivalu, vyhlašovaného oblastním výborem Unie českých pěveckých sborů, spadá do roku 2000. Koná se v různých městech, ve kterých působí ženské pěvecké sbory, členové unie. V Jedovnicích se uskutečnil jeho 6. ročník poté, co v minulých letech proběhl v Uherském Brodě, Buchlovicích, Otrokovicích, Prostějově a ve Vsetíně.

Festival, pořádaný jedovnickým pěveckým sborem, byl jednou ze sokolských akcí v rámci letošních oslav 100 let tělocvičné jednoty. Byl také příležitostí k předání ocenění jedovnickým zpěvačkám, které obdržely stříbrné a zlaté odznaky Unie českých pěveckých sborů za 10 a 20 let zpívání ve sboru a ceny Bratří Veselků za zásluhy o rozvoj sborového zpěvu.

Poděkování za to, že se festival v Jedovnicích mohl uskutečnit, patří těm, kteří se podíleli na jeho organizaci (ŽPS Píseň), na jeho programu (zúčastněné sbory), na jeho příjemné atmosféře (početné obecenstvo) a především na jeho financování (Tělocvičná jednota Sokol Jedovnice, vzdělavatelský sbor České obce sokolské, Městys Jedovnice, Zlínský kraj a Jihomoravský kraj). Pochvala náleží rovněž všem, kteří se zasloužili o zdárný průběh této velkolepé akce, na niž se bude v Jedovnicích ještě dlouho vzpomínat.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)