PPS Mladost v Itálii

Brněnský sbor PPS Mladost pod vedením sbormistryně Kataríny Mašlejové se vrátil z úspěšného koncertního turné v Itálii, které se uskutečnilo ve dnech 15.-21.září 2006 s podporou Ministerstva kultury ČR.



Milena Kočárková, František Nantl, pondělí 2. října 2006
Magazín > Sborový život

V rámci 30. mezinárodního festivalu Corisettembre v Acqui Terme (oblast Piemonte) se zúčastnil v tomto městě tří koncertů. Prvním byl koncert sakrální a klasické hudby v katedrále Chiesa di N.S. Assunta spolu s hostitelským sborem, druhým byla pěvecká účast při bohoslužbách v kostele Parrocchia di San Francesco.

Třetím byl hlavní festivalový koncert v Palafeste Kaimano spolu s dalšími třemi italskými sbory (Coro „I POLIFONICI DEL MARCHESATO“ Saluzzo z provincie Cuneo, Coro „La Martinella“ Firenze a Coro „San Giorgio“ Lecco). Dva sbory byly podobně jako my, smíšené, sbor z Firenze byl mužský.

Překvapilo nás monotematické zaměření vystoupení sborů na festivalu, náš sbor festival zpestřil právě různorodostí předvedeného repertoáru. Díky mimořádným schopnostem a mladistvému temperamentu naší sbormistryně a výkonu sboru se podařilo přesvědčit obecenstvo, aby si závěrečnou italskou píseň zazpívalo s námi, což byl asi nejsilnější umělecký zážitek z festivalu v Acqui Terme. Poděkování v tomto směru patří i našemu, dnes již bohužel bývalému, kolegovi Vladimíru Zavřelovi za organizaci italského turné a pomoc při výběru italských písní, kde se projevila jeho důvěrná znalost tohoto prostředí.

Mimo festival se uskutečnil další koncert v Oratorio di san Fiorenzo v Bastia Mondovi (provincie Cuneo) též s místním sborem Coro Energheia di Mondovi. Sbor se společností Associazione Culturale San Fiorenzo byli organizátory tohoto našeho závěrečného koncertu.

V Acqui Terme, festivalovém a lázeňském městě byl sbor přijat a pohoštěn starostou města, který díky jiným povinnostem se festivalu nezůčastnil. Proto mu bylo jistým zadostiučiněním malé improvizované vystoupení sboru přímo v sále radnice.

Sbor díky pořadatelům festivalu a našim hostitelům navštívil během turné též krápníkové jeskyně Grotte di Bossea v údolí Val Corsaglia, město Vicoforte s nádhernou bazilikou s největší oválnou kupolí na světě. Na cestě zpět do vlasti jsme ještě navštívili Padovu a Benátky. Jako již tradičně jsme vyzkoušeli akustiku některých navštívených chrámů neorganizovaným vystoupením.

Po celou dobu pobytu v místě byl hostem Corale Citta di Acqui Terme. Příští rok na jaře očekáváme návštěvu tohoto sboru u nás v Brně. Doufáme, že se nám podaří navázat na krásné chvíle prožité v Itálii a na srdečné přijetí, kterého se nám v Itálii dostalo.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)