Vachův sbor moravských učitelek ve Slovinsku

Ve dnech 6.–10. května 2015 se uskutečnila koncertní cesta Vachova sboru moravských učitelek (VSMU) do Slovinska. Impulzem pro tuto cestu byl první ročník setkání moravských a slovinských sborů, který se konal v říjnu 2014 v Brně a kde sbor VSMU obdržel od Domžalského komorního sboru pozvání k účasti na dalším, tedy druhém ročníku tohoto setkání ve slovinském Domžale.



-vsmu-, sobota 13. června 2015
Magazín > Sborový život

VSMU v kostele v Domžale u Lublaňe

První koncert našeho sboru, jehož řady pro tuto cestu rozšířily posily ze sborů Mladost,K dur a Lumír, se konal ve čtvrtek 7. května 2015 na půdě Filozofické fakulty Univerzity Lublaň při příležitosti zahájení výstavy Památky UNESCO v ČR. Vachův sbor moravských učitelek, jakožto sbor s kořeny sahajícími do roku 1912, byl pozván, aby přednesl české a moravské lidové písně, a prezentoval tak hudební tradici naší země. Koncert se konal pod záštitou Velvyslanectví ČR a za přítomnosti velvyslankyně PhDr. Věry Zemanové.

Odpoledne odjely členky VSMU společně se smíšeným sborem K dur, který se na pozvání VSMU cesty také účastnil, do Mariboru. Tam nás srdečně přivítali naši hostitelé, paní Eva Dvořáková, předsedkyně Slovinsko-české krajanské ligy, a prof. Marta Otič, ředitelka Základní školy F. Prešerna, kde se koncert konal. Vachův sbor přednesl stejně jako dopoledne v Lublani české a moravské lidové písně, sbor K dur provedl směs písní českých i zahraničních autorů. Koncert natáčela slovinská regionální televize.

Páteční večer patřil slavnostnímu koncertu v krásném lublaňském kostele Sv. Jana Křtitele ve čtvrti Trnovo, jehož interiér dotvářel architekt Jože Plečnik, známý i v České republice. Koncertu předcházela bohoslužba doprovázená Domžalským komorním sborem. Po krátkém proslovu zástupkyně Velvyslanectví ČR, které koncert organizovalo, přednesly oba sbory duchovní skladby autorů z celého světa.

Celou cestu završil koncert v rámci již zmíněného 2. ročníku setkání slovinských a moravských sborů, který se konal v domovském kostele našich slovinských přátel z Domžalského komorního sboru, tedy v Domžale nedaleko Lublaně.

Po skončení každého ze čtyř koncertů následovalo společné neformální setkání s často velmi bohatým občerstvením, které nám nachystali hostitelé a organizátoři jednotlivých koncertů, v Domžale navíc i se slovinskou lidovou hudbou. Během tohoto pobytu ve Slovinsku jsme upevnili stávající a navázali nová přátelství a vzájemně se shodli na tom, že chceme v této tradici setkávání moravských a slovinských sborů pokračovat. Na viděnou za rok v Brně!

Za podporu děkujeme spoluorganizátorům cesty z Česko-slovinské společnosti, dále Jihomoravskému kraji, který cestu spolufinancoval, a sponzorům Unie českých pěveckých sborů, Pivovar Černá Hora a Vinné sklepy Lechovice.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)