Sbor Masarykovy univerzity hostil americké pěvce

Koncert dvou sborů, který uspořádala katedra hudební výchovy Pedagogické fakulty MU 19. května v kostele Jana Amose Komenského, přilákal více než čtyři sta posluchačů. Pěvecký sbor Masarykovy univerzity v čele s Michalem Vajdou přivítal reprezentační sbor University of Missouri – Columbia University Singers.



Vladimír Richter, úterý 20. června 2006
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Návštěvy amerických univerzitních sborů bývají zpravidla vítaným občerstvením brněnského hudebního života. V programu zpívá obvykle i hostitelský sbor a koncert se tak stává pro posluchače lákavou nabídkou k srovnávání a pro interprety okamžikem nejvyšší motivace. Bylo tomu tak i tentokrát.

Sbor MU otevřel program svatováclavským chorálem, jehož monumentální unisona v chrámové akustice doslova přimrazila posluchače k sedadlům, přestože Červený kostel byl již příjemně vyhřátý jarním sluníčkem. V dalších skladbách, zejména motetech Antona Brucknera a mistrovské kompozici Petra Ebena Cantico delle creature, domácí potvrdili, že jejich hlasová kultura roste, náročnost nastudovaných děl stoupá, interpretační mistrovství a suverenita sílí. Vystoupení navazovalo téměř bezprostředně na natáčení prvního CD sboru, tvořilo vrchol koncertní sezóny a vysokou kvalitou naladilo obecenstvo nejlepším možným způsobem na přijetí amerických hostů, kteří do vynikající atmosféry večera vstoupili bez zaváhání a dále ji vystupňovali.

Mezi americkými sboristy je celá řada profesionálně školených zpěváků, sbormistrů či zpívajících hudebníků jiného zaměření, ale také studenti nehudebních oborů. Sbormistr Paul Crabb se těší nejvyššímu renomé v oboru sborového dirigování doma v zámoří i v Evropě, kde nejen koncertoval se svým sborem, ale věnoval se i pedagogické práci. Program sestavil podle osvědčené dramaturgické linie – od ukázek renesanční polyfonie až po lahůdky v podobě skladeb Arvo Pärta. V širokém repertoáru předvedl suverénní mistrovství spontánní komunikace se svými zpěváky; ta funguje na pozadí pečlivé individuální i kolektivní přípravy. Výsledkem je dojem téměř naprosté dokonalosti.

Nadšené obecenstvo v závěru odměnilo oba sbormistry i všechny pěvce bouřlivými a dlouho nekončícími ovacemi. Potvrdilo tak, že Pěvecký sbor MU se může směle stavět po bok světovým partnerům s nejlepší pověstí. Oba sbory se svými dirigenty svá vystoupení navzájem poslouchaly. Bezprostřední pochvalné úsměvy na obou stranách byly prvními signály přátelství, které bylo po koncertu definitivně potvrzeno společným zpěvem tradicionálu Elijah Rock při ochutnávce pověstného zlatavého moku.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)