Ekonomie, technika a hudba se nevylučují

Evropské vysoké školy se snaží o budování co největší základny mimostudijních aktivit pro své posluchače. Jednou z možností, kterou běžné evropské vysoké školy nabízejí, jsou pěvecké sbory. V Čechách samozřejmě pěvecké sbory na vysokých školách také existují, ale ne vždy se těší podpoře vedení školy a pak fungování sboru brzdí takové maličkosti, jako nevhodná prostora ke zkoušení, věčné shánění klíčů, nemožný přístup ke kopírce a v neposlední řadě nedostatečné finanční prostředky.



Martina Spiritová, pátek 21. července 2006
Magazín > Sborový život

Na Vysoké škole ekonomické v Praze se místní soubor Musica Oeconomica Pragensis (sbormistři Martina a Kryštof Spiritovi) naštěstí těší velké přízni. Od počátku jeho založení byl prioritou mezi ostatními volnočasovými aktivitami školy a nový rektor Prof. Ing. Richard Hindls, CSc. na tento přístup navázal. Díky podpoře školy (a samozřejmě také díky pilné práci sbormistrů, sboristů i organizátorů) bylo souboru umožněno zrealizovat výměnné setkání s obdobnými soubory z Technické fakulty University v Lyonu.

V týdnu od 29. dubna hostila Musica Oeconomica Pragensis ve svém domovském městě hned dva pěvecké sbory: L´Ensemble Vocal de I´INSA pod vedením studentky Conservatoire Superieur Lyon Leslie Peeters a gospelově laděný komornější Doom doom Swing Family. Oba sbory čítali dohromady asi šedesát zpěváků (díky povaze studia na fakultě měly sbory četné zastoupení v mužských hlasech) a pobyt v Praze si ve slunečném počasí opravdu užili. Vyvrcholením celého pobytu byl samozřejmě společný koncert všech třech souborů v evangelickém kostele u Martina ve Zdi v Praze. Koncert zahájili ekonomové blokem duchovních skladeb (Mozart, Čajkovskij, Haydn…) a následně několika lidovými písněmi z různých koutů světa. Ze zpěváků i sbormistra Gilla Mathieua druhého souboru Doom doom Swing Family vyzařovalo velké nadšení při interpretaci spirituálů a gospelů. Při poslechu nejednomu posluchačovi přišlo na mysl, že slovo „amatérský“ tak často spojované s menší kvalitou, má svůj základ především v onom „amare“ mít rád. Závěr koncertu patřil velmi kvalitnímu souboru L´Ensemble Vocal de I´INSA. Náročnost programu všechny příjemně překvapila. Perfektně provedený Brittenův Hymnus k Panně Marii a Poulencova moteta, stejně jako Ravelovy a Bachovy skladby důstojně zakončili koncert provoněný příjemnou atmosférou přeplněného kostela.

O týden později odcestovali zpěváci z VŠE do Lyonu. Kromě vlídného přijetí, krásného programu a francouzského veselí si užili dvě vystoupení. První oficiální koncert se konal v gotickém kostele sv. Pavla. Koncert s obdobným repertoirem jako v Praze slavil velký úspěch i u Lyonského publika. Tentokrát koncert začal v lehčím tónu spirituály a končil vystoupením Musica Oeconomica Pragensis.

Druhé vystoupení se konalo v domově seniorů na předměstí Lyonu. Zde už vystupovali čeští zpěváci bez svých francouzských kolegů. Půlhodinový program složený převážně z krátkých a na poslech ne příliš náročných skladbiček zaujal francouzské důchodce i personál domova. Možnost zazpívat si pro upřímné a „nenaškrobené“ publikum je neocenitelná příležitost pro každý sbor. Zvlášť je-li tento zážitek spojen s návštěvou pečovatelského domu. Pro české studenty ekonomie návštěva obdobného zařízení v cizí zemi je navíc velkým profesním poučením.

Setkání sborů patřilo v Praze i v Lyonu k dovršení pěvecké sezóny tohoto akademického roku všech tří zúčastněných sborů. Že se jednalo o dovršení pozitivní, není třeba připomínat. Ze zájezdu v Lyonu si studenti odvezli pěkné hudební i lidské zážitky. Doufejme, že podobné příležitosti umožní svým případným zpěvákům i jiné vysoké školy. Stojí to za to.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)