Šumavský festival duchovní hudby podesáté

Ve dnech 26. až 28. května 2006 se v šumavském regionu uskuteční jubilejní desátý ročník mezinárodního hudebního festivalu duchovní hudby „Šumava-Bayerischer Wald“, na němž se sejde ke společnému muzicírování šestnáct pěveckých sborů z České republiky a Německa a dva komorní orchestry.



Martin Maňásek, čtvrtek 25. května 2006
Magazín > Sborový život

Letošního ročníku festivalu se zúčastní i Schulchor Bad Griesbach pod vedením Marlene Kaulmann.

Soubory se během tří dnů představí na deseti festivalových koncertech a účinkováním při několika bohoslužbách v různých místech regionu. Na každém z koncertů se setkají dva nebo tři soubory, které provedou svůj samostatný program. Vyvrcholením akce je pak společný koncert většiny zúčastněných souborů, který proběhne v sobotu 27. května v 19.30 v kostele Narození Panny Marie v Klatovech. Na tomto koncertě bude kromě několika samostatných sborových vystoupení provedena Missa brevis D-dur W. A. Mozarta v podání velkého festivalového sboru a komorního orchestru. Na závěr koncertu pak zazní ještě několik drobnějších sborových skladeb, jejichž provedení se ujmou všichni účinkující koncertu společně.

V letošním roce proběhnou festivalové koncerty a vystoupení ve Švihově, Kašperských Horách, Husinci, Sankt Oswaldu, Hartmanicích, Bodenmais, Vimperku, Klatovech, Přešticích a Sušici. V rámci festivalových koncertů vystoupí tyto soubory: Amaryllis Vokalensemble (Deggendorf), Byzantion – collegium musicae slavicae (Praha), Carmina Přeštice, Dívčí akademický sbor ĎAS (Plzeň), Dvořákův komorní sbor (Kralupy nad Vltavou), Kirchenchor Bodenmais, Kirchenchor Wegscheid, Kolegium pro duchovní hudbu (Klatovy), Komorní akademický orchestr ZČU Plzeň, Laetitia (Praha), dívčí sbor Mariella (Plzeň), Městský pěvecký sbor Perchta (Český Krumlov), komorní orchestr Musica Academica (Praha), RadHost (Praha), dětský pěvecký sbor Řetízek (Železný Brod), Schulchor Bad Griesbach, Šumavan (Klatovy) a Záboj (Pelhřimov). Hudební náplň festivalu tvoří především české a evropské duchovní skladby od gregoriánského chorálu po současnost, od skladeb čistě liturgického charakteru až po díla určená především pro koncertní provedení. Koncerty festivalu jsou většinou pořádány v kostelech, avšak některé koncerty probíhají i mimo sakrální prostory a umožňují tak do programu festivalu zařazovat i hudební díla, která nejsou vysloveně duchovního charakteru, ale do dramaturgie festivalu zapadají.

U zrodu myšlenky uspořádat festival duchovní hudby v tomto regionu stál v roce 1997 spolek pro vokální a komorní hudbu Laetitia (Praha) a Muzeum Šumavy Sušice. Díky podpoře, které se této akci dostalo ze strany místních institucí, a nadšení dobrovolníků-milovníků hudby se podařilo záhy překonat počáteční organizační problémy, které vznik podobných akcí provázejí. Během následujících let se postupně vytvořil okruh stálých posluchačů, zvyšoval se počet účinkujících souborů i počet festivalových vystoupení. Letošní jubilejní ročník je dosud nejrozsáhlejším ročníkem festivalu, jak množstvím účinkujících souborů, tak množstvím míst koncertů a vystoupení.

S festivalem bývají spojeny i další doprovodné akce, jako např. hudební semináře či vernisáže výstav. Letos je do programu festivalu zařazena slavnostní prezentace knihy P. Františka Nováka „Slova přátelům“, samozřejmě s hudebním doprovodem, která proběhne v pátek 26. května od 19.15 v Aparthotelu Šumava v Kašperských Horách.

Pořadatelem festivalu jsou i v tomto roce Laetitia – spolek pro vokální a komorní hudbu a Muzeum Šumavy Sušice, spolupořadateli jsou Unie českých pěveckých sborů a farní úřady křesťanských církví u nás i v Bavorsku.

Protože jde o nevýdělečnou akci, jsou důležitou finanční oporou festivalu příspěvky fondů, nadací, státních a veřejných institucí a sponzorské dary. Letos i v uplynulých letech poskytly festivalu významnou finanční pomoc zejména Česko-německý fond budoucnosti, Ministerstvo kultury, Plzeňský kraj a Nadace Fr. A. Urbánka, kterým patří náš dík.

Záštitu nad letošním ročníkem festivalu převzala Mgr. Olga Kalčíková, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Carmina

Přeštice (Plzeňský kraj) – zal. 1989
ženský sbor


Dvořákův komorní sbor

Kralupy nad Vltavou (Středočeský kraj) – zal. 1998
smíšený sbor


Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy

Plzeňský kraj – zal. 1996
smíšený sbor duchovní hudbu


Laetitia

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1980
smíšený sbor


Smíšený pěvecký sbor Perchta

Český Krumlov (Jihočeský kraj) – zal. 1991
smíšený sbor


Šumavan

Klatovy (Plzeňský kraj) – zal. 1861
smíšený sbor


Záboj Pelhřimov

Kraj Vysočina – zal. 1862
smíšený sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)