Canticorum v Dubrovníku

Smíšený pěvecký sbor Canticorum z Plzně se v polovině října zúčastnil 2. ročníku festivalu amatérských pěveckých sborů v Dubrovníku. Jako jediný tam reprezentoval Českou republiku.



Veronika Masopustová, středa 26. října 2005
Magazín > Sborový život

Festival je koncipován jako ukázka národní sborové tvorby, a proto bylo našim cílem představit Čechy a českou sborovou hudbu v tom nejlepším a nejpravdivějším světle. Přichystali jsme pestrý repertoár, který tvořil úryvek z opery Prodaná nevěsta, sborová skladba Jacoba Galla Duo seraphim pro 2 sbory, Nová píseň pijácká (o chmelovině), úprava lidové písně Šly panenky silnicí a swingová skladba z repertoáru Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers: Říkej mi to potichoučku.

Další zúčastněné sbory přicestovali z Polska (Musica Viva, Poznaň), Estonska (Endla, Parnu), Lotyšska (Rate z Kuldigy a Jusma z Metrieny) a z Finska (Helsinging Suomalaisen Yhteiskoulun Kamarikuoro, Helsinki). Hostujícím souborem byl smíšený pěvecký sbor Dubrovnik Chamber Choir.

V průběhu dvou koncertních večerů se postupně představily všechny sbory a při závěrečném třetím koncertu vystoupily všechny sbory společně. Ačkoliv se jednalo o nehodnocenou přehlídku sborů, Canticorum bezesporu zaujalo jak svým elánem, tak výběrem skladeb, který se striktně držel požadavků na jeho národní charakter. Diváci rovněž velmi ocenili živost a pestrost skladeb. Dlouhý potlesk sklidily zejména skladby Na horách a Říkej mi to potichoučku, o které byl v odborném publiku velký zájem. Koncerty přenášela chorvatská televize a český sbor byl rovněž představen starostovi města Dubrovník. V průběhu rozlučkového večera jsme si navíc s finskými přáteli vzájemně připravili překvapení. Finský sbor nám zazpíval sborovou úpravu lidové písně O hřebíčku zahradnický a my jsme odpověděli finskou hymnou Finlandia pro čtyři hlasy (říká sbormistryně Mgr. Veronika Masopustová).

Za dlouhé týdny příprav a perfektní provedení skladeb během jednotlivých koncertů byli sboristé Canticora odměněni nádherným počasím a volným časem stráveným procházkami po historickém Dubrovníku.

Naši účast a reprezentaci České republiky nesmírně podpořily takové subjekty a osoby jako Plzeňský kraj, firma Stevenson and Associates (Plzeň), firma Max Bögl a Josef Krýsl (Dobřany), Ing. Marina Santosová (Praha), Město Dobřany, restaurace Šumava (Plzeň) a dopravní firma ABAS (Volduchy). Tímto mockrát děkujeme.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)