České sborové umění na internetu nově a lépe

V pátek 9. září 2005 zahajuje provoz nově upravený internetový portál České sbory. Tisícům svých čtenářů bude na adrese www.ceske-sbory.cz poskytovat informace nejen v přehlednějším balení, ale i ve vyšší kvalitě a s řadou nových zlepšení, a to hned ve třech jazykových podobách.



Jan Popelka, pátek 9. září 2005
Magazín > Zprávičky

Internetový portál pro sborové umění založila Unie českých pěveckých sborů v roce 2003 a od té doby jeho prostřednictvím přinesla svým čtenářům přes šest set odborných článků, pozvánek, recenzí a reportáží a pomohla propagovat více než tři sta sborových akcí – koncertů, festivalů a přehlídek konajících se po celé ČR. Upozornila na desítky rozhlasových pořadů o sborovém zpěvu a téměř denně připomněla výročí některého z významných českých skladatelů a sbormistrů. Svoji nabídkou tak uspokojila tisíce návštěvníků serveru, kteří během více než dvaačtyřiceti tisíc návštěv trvajících v souhrnu několik tisíc hodin otevřeli jednotlivé stránky serveru více než třistatisíckrát. Nyní přináší v lepší grafické podobě celou řadu nových služeb – patří mezi ně festivalová mapa České republiky, vylepšené vyhledávání, přehlednější a podrobnější údaje o českých sborech a sbormistrech, bohatší katalog odkazů a zdrojů a další novinky. Vše včetně anglické a německé verze naleznete na adrese www.ceske-sbory.cz.

Unie českých pěveckých sborů již od roku 1969, kdy vznikla, podporuje český sborový zpěv, který má v Evropě a ve světě tradičně velmi dobré jméno. V současné době zastupuje nejen deset tisíc přímých členů ve více než dvou set padesáti pěveckých sborech po celé České republice, ale nepřímo celou početnou obec sborových zpěváků a milovníků vokální hudby vůbec. Národní informační a poradenské středisko pro kulturu odhaduje, že počet pěveckých sborů na území České republiky dosahuje nejméně tisíce a jeho členy je několik desítek tisíc občanů ČR. Kromě své vlastní bohaté publikační činnosti Unie českých pěveckých sborů pořádá a spolupořádá na dvě desítky mezinárodních i regionálních festivalů a soutěží, iniciuje vznik nových sborových skladeb, podporuje odborný hudební výzkum a pracuje i v oblasti hudební výchovy a umělecko-výchovných aktivit mládeže. Při své činnosti úzce spolupracuje s MK ČR, Asociací hudebních umělců a vědců, s českými vysokými školami, s řadou odborných společností. Její zástupci jsou zváni do odborných rad a grantových komisí MK ČR a MŠMT ČR, krajských orgánů i orgánů místní samosprávy a poskytují odborné konzultace dalším subjektům. Organizace působí také jako národní koordinátor mezinárodních kulturních projektů realizovaných v rámci EU. Aktivity Unie podporují mj. Česko-německý fond budoucnosti, Nadace Český hudební fond, Nadace Františka Aug. Urbánka, Nadace Leoše Janáčka a další dárci. Je členem mezinárodních organizací Europa Cantat, AGEC (Asociace evropských pěveckých sborů) a IFCM (Mezinárodní federace pro sborovou hudbu).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)