Krnovský sbor Ars voce dobyl Anglii i celý svět

Krnovský dívčí pěvecký sbor Ars voce, který funguje při Střední pedagogické škole Krnov, vyhrál neuvěřitelné 1. místo mezi ženskými sbory na prestižním mezinárodním festivalu v Llangollenu, v Severním Walesu.



Jiří Krušina, neděle 24. července 2005
Magazín > Sborový život

Ars voce u nové harfičky v Llangollenu.

Sbor funguje teprve tři roky a pod vedením zkušeného sbormistra Mgr. Kamila Trávníčka vydal první CD nazvané Doteky tónů, které vlastní i třicetinásobný Zlatý slavík Karel Gott.

Dívčí sbor se mezi 5. až 10. červencem prezentoval na devětapadesátém ročníku Llangollen International Musical Eisteddfod, který je jednou z nejznámějších soutěží neprofesionálních hudebníků, zpěváků a tanečníků z celého světa. Letošního ročníku se zúčastnilo více jak pět tisíc soutěžících z třiapadesáti zemí světa. Celou akci zaštítil sám princ Charles, zhlédlo přes sto tisíc návštěvníků. Festival vysílala do celé země televize a rádio BBC.

Krnovský sbor vedený Mgr. Kamilem Trávníčkem soutěžil ve čtyřech kategoriích. V kategorii starších dětských sborů získal pěkné 14. místo. Mezi mládežnickými sbory se podařilo více zabojovat a konečné 5. místo bylo obrovským úspěchem. Nečekaným překvapením bylo celkové 2. místo v kategorii lidová píseň a senzační 1. místo mezi ženskými sbory. Sbor Ars voce se zařadil mezi pětici nejlepších neprofesionálních sborů celého světa.

Na všechny účastníky festivalu jsou hrdí nejen spolužáci, rodiče, učitelé, ale také občané města, kraje i celé republiky. „Jsem upřímně šťastný, že se dívkám podařilo vyhrát tento celosvětově uznávaný, prestižní festival. Svým vítězstvím udělaly dobré jméno nejen sobě, ale také městu, i naší vlasti. Děkuji všem zpěvačkám za skvělý výkon a sbormistrovi Kamilu Trávníčkovi, který je k tomuto vítězství dovedl,“ uvedl Josef Herci, starosta města Krnova.

Celému sboru popřála také nejprodávanější zpěvačka české historie Helena Vondráčková. „Celému kolektivu srdečně blahopřeji k obrovskému úspěchu. Dívkám a jejich sbormistrovi přeji,ať jim hudba dělá radost po celý život a aby po celou dobu svého zpívání sklízeli jen takové cenné úspěchy,“ komentovala úspěch krnovského sboru Helena Vondráčková, stálice naši populární hudby.

„Děkuji všem zpěvačkám, přátelům, rodičům a partnerům za obrovskou ochotu a vstřícnost při organizaci této obrovské prestižní akce. Není to jen úspěch můj, ale hlavně nás všech, kteří se na celé akci podíleli,“ uvedl unavený, ale o to šťastnější sbormistr Mgr. Kamil Trávníček. Celým příjezdem a oslavám provázel vítězný pokřik „Kdo neskáče, není Čech…“


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)