Ženský pěvecký sbor DUHA

Ženský pěvecký sbor DUHA (Ostrava) se ve dnech 6.–8. května 2005 zúčastnil 2. ročníku mezinárodního festivalu s názvem Královehradecké slavnosti sborového zpěvu v Hradci Králové.



Lenka Russová, neděle 5. června 2005
Magazín > Sborový život

Ženský pěvecký sbor Duha (Ostrava).

Sbor vystoupil v rámci duchovních koncertů v Zámecké kapli Zjevení Páně ve Smiřicích, dále ve Sboru kněze Ambrože v Hradci Králové. Sborová vystoupení byla velmi kladně hodnocena, sbor navázal spolupráci s několika zahraničními sbory. Sbor Duha byl pořadateli vybrán, aby na tomto festivalu reprezentoval město Ostrava i v dalším roce. Na účast na tomto festivalu sbor obdržel finanční dotaci-grant Statutárního města Ostravy, Magistrátu města Ostravy.

Ženský pěvecký sbor DUHA byl založen v roce 1987 Jaromírem Richterem, od roku 1989 sbor vede dirigent PaedDr. Pavel Režný, Ph.D. z Univerzity Palackého Olomouc.

Pěvecký sbor DUHA tvoří 20 žen ve věku 25 - 40 let. Sbor nemá žádného zřizovatele, působí jako samostatný subjekt. Sbor pravidelně koncertuje doma i v zahraničí, natáčí v ostravském rozhlase a má za sebou i několik úspěšných vystoupení v televizi. Repertoár sboru je velmi rozmanitý, obsahuje starou hudbu, úpravy lidových písní, tvorbu současných autorů, černošské spirituály apod. Sbor spolupracuje také s jinými hudebními tělesy (např. Ostravský dětský sbor, Hradišťan s J. Pavlicou, Ženský pěvecký sbor Inspirace z Hradce Králové apod.).

V současné době se Ženský pěvecký sbor DUHA připravuje také na své zahraniční turné do Chorvatska, kde vystoupí v rámci hudebních slavností s názvem „Dalmatinska klapa a Baškovoško ljeto“ v Makarske, Bašce Vodě, Omiši a Brele. Do svého repertoáru pro tyto slavnosti sbor zařadil především tvorbu českých skladatelů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)