Počernický hudební festival – přehlídka pěveckých sborů

Při příležitosti 80. narozenin významného českého sbormistra, pana Vladimíra Doležala, proběhne 21. května 2005 v Praze 20 – Horních Počernicích festival pěveckých sborů.



Petr Bajer, pondělí 16. května 2005
Magazín > Sborový život

Kostel sv. Ludmily ve Chvalech.

Pan Vladimír Doležal se nejvýrazněji zapsal do dějin české hudební kultury v oblasti sbormistrovství a sborového pěveckého umění. Otisk jeho osobnosti a umělecké tvořivosti vynikl zejména v práci s Pražským pěveckým sborem Smetana, který vedl 32 let. S tímto tělesem dosáhl mnoha úspěchů na domácí koncertní scéně i v zahraničí. Nelze minout Doležalovo pedagogické působení na konzervatoři v Praze, kde vyučoval intonaci a sluchovou analýzu. Byl však i zručným skladatelem, autorem nejrůznějších instrumentací. Za svou celoživotní práci obdržel nejvyšší vyznamenání – v roce 1994 Cenu Ferdinanda Vacha, o rok později Cenu Bedřicha Smetany, je též nositelem ocenění zasloužilý pracovník v kultuře.

Dráhu hudebního umělce Vladimír Doležal započal na kůru chvalského kostela sv. Ludmily jako dlouholetý varhaník (obec Chvaly je od r. 1943 součástí Horních Počernic). Spolu s Bohuslavem Korejsem zde založili v roce 1941 Chvalský dětský pěvecký sbor. Z těchto skutečností vychází i základní rámec plánované oslavy, která bude koncipována jako festival chrámových pěveckých sborů. Během slavnostního koncertu, který začíná v kostele sv. Ludmily v Horních Počernicích 21. května v 15 hodin se představí mj. Chrámový sbor Adama Václava Michny z Jindřichova Hradce, chrámový sbor z Lysé nad Labem, chrámový sbor z Jablonce nad Nisou a také Týnská schola, umělecky vedená dosud aktivně působícím Bohuslavem Korejsem. Pozvání přijal též řada osobností české hudební kultury současnosti i zástupci hudebních a uměleckých institucí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)